Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Feestrecept: hartige Drentse kniepertjes met geitenkaas en paprika

Weer eens wat anders dan het traditionele rolletje!

kniepertjes

Receptuur: Hester Oppedijk van Veen / PrinsesHeerlijk Foodstyling | Fotografie: José van Riele

Drentse rolletjes zijn altijd een hit tijdens de feestdagen. Met dit recept worden de traditionele koekjes in een nieuw jasje gestoken. Deze hartige kniepertjes zijn namelijk heerlijk als voorgerecht of snack tijdens de kerst of jaarwisseling!

Ingrediënten:

Rolletjes

  • 125 gr roomboter
  • 250 gr (Zeeuwse) patentbloem
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • snuf zoete paprikapoeder
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 1 ei
  • 1 ei

Kaasmousse

  • 200 gr roomkaas
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 150 gr geraspte oude kaas
  • 2 tl verse tijm
  • 60 ml witte wijn
  • zwarte peper naar smaak

Paprikajam:

  • 300 gr rode puntpaprika’s
  • 1 rode peper
  • 2 rijpe tomaten
  • 4 el olijfolie
  • 100 gr rietsuiker

Zo maak je de hartige kniepertjes:

  1. Ga eerst met het deeg voor de rolletjes aan de slag. Smelt de boter en laat afkoelen. Zeef de bloem en voeg suiker, zout, paprikapoeder, gedroogde tijm toe en meng goed.
  2. Klop vervolgens het ei los. Voeg dan de gesmolten boter en het ei toe en voeg zoveel water toe tot je een vloeibaar en glad beslag hebt. Mix tot er geen klontjes meer in zitten.
  3. Verwarm het kniepertjesijzer. Smeer het ijzer in met een beetje boter. Giet daarna een lepel beslag in het midden van het ijzer, sluit het ijzer en bak de wafel totdat-ie lichtbruin is.
  4. Leg een houten pollepel klaar. Haal de wafel met een spatel van het ijzer en leg het rolletje op een plank en rol direct om de steel van de pollepel tot een rolletje. Laat het afkoelen op een rooster.
  5. Maak ondertussen de kaasmousse en de paprikajam: ris de blaadjes van de tijm en meng deze met de roomkaas en geitenkaas.
  6. Voeg de geraspte kaas en witte wijn toe en verwarm op laag vuur tot de kaas helemaal gesmolten is. Breng op smaak met een beetje zwarte peper. Laat de vervolgens kaasmousse afkoelen in de koelkast en schep daarna in een spuitzak.
  7. Was de paprika’s, tomaten en peper en verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Verhit in een steelpan de olie en fruit hierin de paprika, peper en tomaat tot ze gaar en zacht zijn. Voeg de rietsuiker toe en roer goed door en laat nog 3 minuten doorkoken. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde jam. Laat afkoelen.
  8. Vul vervolgens de rolletjes met de kaasmousse en serveer met de paprikajam.

Culinair
  • Hester Oppedijk van Veen / PrinsesHeerlijk Foodstyling
  • José van Riele