Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de meest pittoreske dorpjes in het noorden

Ontdek deze idyllische plekken in Drenthe, Friesland en Groningen.

Pittoreske dorpjes

Deze pittoreske dorpjes in Drenthe, Friesland en Groningen zijn niet groot, maar er is genoeg te doen en te bezoeken. Je vindt er historische gebouwen, charmante waterwegen en een groene omgeving. Daarnaast kun je er winkelen, een terrasje pakken of wandelen: perfect voor een zomerse dag!

Orvelte

Orvelte wordt ook weleens hét oerdorp van Drenthe genoemd. Hier vind je geen grote gebouwen of andere moderne taferelen: er staan vooral rietgedekte Saksische boerderijen en andere authentieke huizen, omgeven door klinkerpaadjes en veel groen. Er zijn verschillende horecagelegenheden om in alle rust wat te eten of drinken. Je kunt er aankopen doen bij de verschillende schattige winkels, zoals de snoepwinkel of de bakker die er allebei nog uitzien als winkels uit de vorige eeuw. Breng ook vooral een bezoek aan het Jan Kruis Museum, Zoo Bizar – de kleinste dierentuin van Nederland! –, museumboerderij het Ottenshoes of Professor Pannenkoek voor de heerlijkste pannenkoeken.

Zuidlaren

Zuidlaren staat bekend om de Zuidlaardermarkt, maar er is nog veel meer te doen in dit Drentse dorp. Voor een middagje shoppen kun je er prima terecht, maar vergeet ook zeker de bakker niet. Hier haal je een Zuidlaarderbol: het ronde brood van roggemeel met krenten en rozijnen is een echte specialiteit uit het dorp. Wie Zuidlaren met de (klein)kinderen bezoekt kan daarnaast naar het kleinschalige attractiepark Sprookjeshof. De ideale plek voor avontuur, fantasie en eindeloos speelvertier.

Lemmer

Het Friese Lemmer is een toeristisch dorp waar je heerlijk op een terras aan het water kunt genieten. Het heeft een rijke geschiedenis wat betreft water, scheepvaart, handel en visserij. Dat is te zien aan de vele historische gebouwen en waterwegen door het dorp, maar vooral het Woudagemaal is een bezoekje waard. Dit is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

Makkum

Het historische vissersdorp Makkum wordt weleens 'de mooiste plek van Friesland aan het IJsselmeer' genoemd. Vooral voor een dagje watersport of een duik in het water is het een heerlijke plek. Niet zo'n waterrat? Je kunt ook lekker in de zon op het strand van Makkum liggen, of wat meer over dit dorp leren tijdens een rondvaart. In Makkum vind je ook de oorlogsroute: een wandelroute die je met je telefoon kunt lopen en je langs plekken brengt die belangrijk waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Niehove

Het Groningse wierdedorp Niehove werd in 2019 nog uitgeroepen tot het mooiste dorp van Groningen. Dit beschermde dorpsgezicht telt ongeveer 300 inwoners en is vooral leuk om doorheen te wandelen. Breng een bezoekje aan de 13de eeuwse kerk, die op het hoogste punt van de wierde staat, en loop langs de cirkel van pittoreske huizen die om de kerk heen staat. Naast het dorpshuis, waar je ook een hapje kunt eten, zijn er geen voorzieningen, maar dat geeft niet: hier kom je namelijk voor de rust.

Winsum

In 2020 werd het Groningse Winsum door ANWB uitgeroepen tot hét mooiste dorp van Nederland. Het ligt in het Reitdiepgebied, een cultuurhistorische omgeving met veel water, natuur en oude wierdedorpen. Je kunt hier prachtig wandelen: zo komt bijvoorbeeld het bekende Pieterpad langs Winsum. Maar ook in het dorp zelf is genoeg te zien; van De Boog – een stenen brug over het Winsumerdiep –, tot molens, rijksmonumenten en gezellige kroegen.

Bourtange 

In het dorp Bourtange staat nog een vesting uit de laat 16de eeuw. Deze is in de jaren 1970 en 1980 in ere gereconstrueerd en hersteld, waardoor een bezoek je echt terug in de tijd brengt. Neem een kijkje in de oude korenmolen, bezoek de verschillende kleine musea en loop een rondje over de stervormige vestingwal. Dan kom je ook kanonnen tegen, die in het hoogseizoen nog elke zondag worden afgeschoten.

Uittips
  • Adobe Stock