Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de meest pittoreske dorpjes in Drenthe

Ga wandelen, fietsen of strijk lekker neer op een terras. 

Pittoreske dorpjes

In Drenthe vind je alles voor een leuke dag uit of een mooie vakantie. Je kunt er wandelen of fietsen en er zijn altijd wel leuke terrasjes waar je een hapje kunt eten. Deze zeven pittoreske Drentse dorpjes hebben daarnaast allemaal hun eigen unieke bezienswaardigheden en zijn zéker een bezoekje waard. Noorderland zette ze voor je op een rij.

Roden

In het historische Roden is veel te doen! De plaats staat ook wel bekend als het Dorp van Ot en Sien. Hindericus Scheepstra, de bekende kinderboekenschrijver die Ot en Sien bedacht, kwam uit Roden. Op de brink vind je een beeld van de twee buurkinderen, maar als je even doorloopt naar de Schoolstraat vind je er ook een oud schooltje. Dit zogeheten Scheepstra Kabinet kun je bezoeken: dan stap je een klaslokaal in uit de tijd van Ot en Sien, compleet met krijtborden en aap-noot-mies-bordjes. Geschiedenisfans kunnen daarna nog door naar het Speelgoedmuseum en Museum Havezate Mensinge. In de havezate bezoek je een groots huis van meer dan 600 jaar oud met pronkkamers en een historische inrichting. Maak je bezoek af met een wandeling door het Mensingebos.

Orvelte

Orvelte wordt ook weleens hét oerdorp van Drenthe genoemd. Hier vind je geen grote gebouwen of andere moderne taferelen: er staan vooral rietgedekte Saksische boerderijen en andere authentieke huizen, omgeven door klinkerpaadjes en veel groen. Er zijn verschillende horecagelegenheden om in alle rust wat te eten of drinken. Je kunt er aankopen doen bij de verschillende schattige winkels, zoals de snoepwinkel of de bakker die er allebei nog uitzien als winkels uit de vorige eeuw. Breng ook vooral een bezoek aan het Jan Kruis Museum, Zoo Bizar – de kleinste dierentuin van Nederland! –, museumboerderij het Ottenshoes of Professor Pannenkoek voor de heerlijkste pannenkoeken.

Dwingeloo

Dwingeloo is een van de populairste dorpen van Drenthe. Dat is niet gek, want het ligt aan de rand van het Dwingelderveld: een bijzonder natuurgebied, waar je ook het grootste heideveld van Drenthe vindt. Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld organiseert leuke activiteiten, zoals een zomerwandeling met de boswachter of een wildspotwandeling. In het Blauwe Meer kun je fijn zwemmen en eenmaal terug in het brinkdorp kun je de Sint-Nicolaaskerk beklimmen. De toren van deze kerk – ook wel de siepeltoren genoemd vanwege de ui-vormige punt – biedt een mooi uitzicht over de historische brink en huizen van het dorp.

Zuidlaren

Zuidlaren staat bekend om de Zuidlaardermarkt op de derde dinsdag van oktober, maar er is nog veel meer te doen in dit Drentse dorp. Voor een middagje shoppen kun je er prima terecht, maar vergeet ook zeker de bakker niet. Hier haal je een Zuidlaarderbol: het ronde brood van roggemeel met krenten en rozijnen is een echte specialiteit uit het dorp. Wie Zuidlaren met de (klein)kinderen bezoekt kan daarnaast naar het kleinschalige attractiepark Sprookjeshof. De ideale plek voor avontuur, fantasie en eindeloos speelvertier.

Norg

In Norg sieren oude huizen en boerderijen het straatbeeld, en je kunt er gezellig op een terrasje zitten. Bezoek vooral de Margarethakerk, die stamt uit de 13de eeuw. Hoewel je er ook nog een paar winkeltjes kunt bezoeken, is het vooral leuk om op de fiets te stappen of de wandelschoenen aan te trekken als je naar Norg gaat: vanuit het centrum ben je namelijk zo in de natuur. Deze omgeving behoort tot de oudste esdorpenlandschappen van Drenthe. Bewandel bijvoorbeeld de Gele paaltjesroute en kom langs een historische landschap van heide, stuifduinen, bossen, beekdalen en akkers.

Ruinen

In het historische dorp Ruinen kun je een kijkje nemen bij de schaapskooi en dagelijks zien hoe de kudde vertrekt of weer terugkeert in het dorp. Ook voor de tuinliefhebber is Ruinen zeker een bezoek waard: hier vind je namelijk de wandeltuinen van De Luie Tuinman. Met een wandeling door 25 verschillende tuinen kun je inspiratie opdoen voor je eigen stek en daarna kun je nog even door de tuinwinkel struinen. Wie op pad is met de (klein)kinderen kan zich ook prima een middag vermaken in Vogelpark Ruinen of een bezoek brengen aan korenmolen de Zaandplatte.

Borger

Aan de N34 – de Hunebed Highway! – vind je het bijzondere Borger. Dit dorp staat écht bekend om haar hunebed: dat moet ook wel, het is namelijk de grootste van Nederland. Tijdens een bezoek aan het Hunebedcentrum leer je meer over de makers van de hunebedden en over het Drenthe van de oertijd. Naast het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed: D27. Deze is gratis toegankelijk en zeker een bezoek waard. In Borger zelf kun je winkelen of een lekker hapje eten.

Uittips
  • Adobe Stock