Recept: Fryske jonkjes uit het Fries bakboek

Deze heerlijke koekjes met pit maak je gemakkelijk zelf.

Lees ook

Met deze donkere dagen krijgen we weer massaal zin om lekker de keuken in te duiken. En dat doen we met het Fries bakboek van de zussen Henny en Betty Feenstra, waarin allerlei zoete recepten uit de Fryske bakkerstraditie zijn gebundeld. De recepten komen onder andere uit oude handgeschreven boekjes van bakkers in Friesland en zijn allemaal voorzien van een kleine geschiedenis van het gebak. Wij mogen een recept publiceren uit het boek, zodat je vast zelf aan de slag kunt!
Friese jongetjes – Fryske jonkjes

Friese jongetjes, trots, stoer, sterk en pittig als oervader Grutte Pier. De verhalen over Grutte Pier zijn fantastisch. Er worden hem bovenmenselijke krachten toegeschreven en met zijn ruim twee meter joeg hij menig Hollander over de kling. Zijn vrijheidsstrijd voor de Friezen kwam voort uit wraak. Saksische huurlingen vochten in opdracht van de Hollandse graven en doodden Piers vrouw bij een opstand en plundering in zijn dorp. De gevleugelde uitspraak ‘bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’ wordt aan hem toegeschreven en hij gebruikte deze op zee om te checken of opvarenden van schepen op de Zuiderzee wel Fries waren. Als ze deze uitdrukking (vertaald: boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet zeggen kan is geen ware Fries) niet konden zeggen, gooide hij ze overboord. Deze Friese jongetjes komen uit het receptenboek van Klaes’ opa uit 1918 en zijn lekker pittig door de gember en gehakte amandelen.

Ingrediënten
Voor 20-25 stuks

 • 250 g Zeeuwse bloem
 • 275 g witte basterdsuiker
 • 1 ei
 • snufje zout
 • beetje citroenrasp
 • 200 g boter, op kamertemperatuur
 • 125 g ingemaakte gember, in kleine stukjes
 • 125 g amandelen, fijngehakt

Bereidingswijze

 1. Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, het ei, zout, de citroenrasp en de boter. Kneed dit tot een deeg. Voeg wat bloem toe, als het deeg te slap is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ten minste 1 uur in de koelkast rusten.
 2. Verwarm de elektrische oven voor op 175 °C.
 3. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er koekjes uit van ca. 5 x 5 cm. Druk in elk koekje wat gember en amandelen. Zet de bakplaat met de Friese jongetjes ca. 20 minuten in de oven.

Wil je meer Friese baksels maken? Het Fries Bakboek is in het Nederlands en Fries verkrijgbaar bij uitgeverij Bornmeer Noordboek en webshops van andere boekhandels voor €22,50.

Bron: Fries Bakboek | Beeld: Fries Bakboek

Laatste nieuws

Zie ook