Deze heerlijke taart versier je met vlierbloesem die je gewoon langs het fietspad of in het park kunt plukken. Ook de siroop uit het recept kun je maken met zelfgeplukte vlierbloesem. Je maakt de vlierbloesemtaart met een bodem van gehakselde amandelen en een romige vulling met ricotta. De taart is ook nog eens gezonder dan de meeste andere taarten: je zoet 'm namelijk met honing in plaats van suiker.
Ingrediënten:
- 80 gram koude roomboter, plus extra om in te vetten
- 160 gram amandelen
- 90 gram bloem
- 2 eetlepels honing
- 2 eieren
- 125 ml vlierbloesemsiroop
- 150 gram crème fraîche
- 250 gram ricotta
- 1/2 citroen
- flinke snuf kaneel
- vlierbloesem-scherm (de witte bloemetjes) ter decoratie
Zo maak je vlierbloesemtaart met ricottavulling:
- Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.
- Hak de amandelen fijn. Dat kan in de keukenmachine of in een hakmolen.
- Doe de gehakselde amandelen in een grote kom samen met 50 gram bloem en de honing. Snijd de koude boter in stukken en voeg ook dit aan het mengsel toe.
- Druk met je vingers het amandeldeeg in een ingevette springvorm.
- Bak in 20 minuten de taartbodem goudbruin in het midden van de oven. Haal 'm er daarna uit om af te koelen, maar laat de oven wel aan staan.
- Rasp de schil van de citroen en splits de eieren in eidooiers en eiwitten. Meng dit vervolgens in een grote kom samen met de crème fraîche, 40 gram bloem, ricotta, vlierbloesemsiroop en een snuf kaneel tot een glad geheel.
- Schep de vulling over de bodem in de springvorm. Bak de taart voor 40 tot 45 minuten totdat de vulling stevig is. Wacht totdat de taart is afgekoeld, dan kun je de springvorm losmaken.
- Versier de taart met het vlierbloesem-scherm en wat kaneelpoeder.
Culinair
- Eten uit de volkstuin
- Adobe Stock