Lifestylemagazine over Noord-Nederland

10 t/m 14 november: Noordelijk Film Festival

Deze week geniet je in Leeuwarden van uiteenlopende films met een Noordse focus.

Silence of the Tides

Na een jaar rust keert het Noordelijk Film Festival gelukkig weer terug in hybride-vorm, vooral offline maar ook online kun je van het festival genieten. In de vijf dagen waarin film volop wordt gevierd, voert het thema different, but familiar de boventoon. Van 10 tot en met 14 november geniet je van de welbekende buitengewone festivalsfeer en een filmselectie met een vertrouwde Noordse focus, waarbij je het onverwachtse kunt verwachten.

Over het festival
Het Noordelijk Film Festival keert normaal gesproken elk jaar in november terug naar Leeuwarden. Stadsschouwburg De Harmonie dient vrijwel altijd als festivalhart, daarnaast zijn filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) en Pathé Tivoli festivallocaties. Dit jaar trekt het festival ook de provincie in met een programma dat zich uitstrekt tot De Lawei in de Drachten en De Koornbeurs in Franeker.

Face The North!
Wat kun je verwachten van de films die vertoond worden tijdens het festival? Eén ding staat vast: het wordt een uitgebreide filmexpeditie door Noord-Europa. Van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische Staten, het festival onderscheidt zich met een Noordse focus. Naast internationale speelfilms en documentaires zie je hier ook veelbelovende films uit eigen regio.

Zijprogramma's en specials
Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s, met dit jaar een aantal nieuwe toevoegingen. De bekende programmaonderdelen zoals The 48 Hour Film Project, livemuziek, verschillende film & food-evenementen en schoolvertoningen keren terug. Daarnaast is er dit jaar een filmquiz, kun je bij de première van een nieuwe Noorse serie zijn en wordt er op het festival een ruimte ingericht voor een bijzondere filminstallatie.

Bezoek voor meer informatie en tickets de website van het Noordelijk Film Festival.
Het openingsbeeld van dit artikel komt uit de film Silence of the Tides, een bijzondere waddenfilm geregisseerd door Pieter-Rim de Kroon. Het Noordelijk Film Festival heeft de eer de grote Nederlandse première voor deze film te organiseren en het festival te openen met dit cinematografisch portret, waarin de continue 'ademhaling' van het Waddengebied centraal staat.

Uittips
  • Noordelijk Film Festival
  • venemama / iStock