Lifestylemagazine over Noord-Nederland

30 oktober: de Nacht van de Nacht

Van dineren bij kaarslicht in Leeuwarden tot een nachtelijke tocht op het Wad!

Nacht

Op zaterdagavond 30 oktober vindt voor de 17de keer de Nacht van de Nacht plaats. In heel Nederland worden dan honderden activiteiten georganiseerd om zo aandacht te vragen voor lichtvervuiling en het belang van donkerte. Je kunt dit jaar de activiteiten zowel live als digitaal volgen.

Lichtvervuiling
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor, bijvoorbeeld bij sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht (onnodig) branden. Het doel van Nacht van de Nacht is om het land donkerder en duurzamer te maken. Al die verlichting veroorzaakt namelijk lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.

Activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht, een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties, wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Tijdens deze nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Daarnaast doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Dit jaar is er vanuit de Kermelkerk in Woudsend een livestream te volgen. Daarin geeft onder andere Johan van der Wielen een masterclass over nachtfotografie en vertelt schrijfster en theatermaker Marjolijn Heemstra over haar boek In lichtjaren heeft niemand haast. In het echt de donkerte beleven? Op verschillende plekken worden activiteiten georganiseerd. Dineer bijvoorbeeld bij kaarslicht in Leeuwarden, bewonder de sterrenhemel in het Lauwersmeergebied, doe mee aan een nachtelijke belevingstocht op het Wad of maak samen een avondwandeling door het centrum van Meppel.

Ga naar de website voor een compleet overzicht van alle activiteiten bij jou in de buurt.

Uittips
  • Nacht van de Nacht
  • Sjo / iStock