Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Sporten op het dak van Drenthe

Dé fietsprovincie bij uitstek gooit hoge ogen met haar twee trotse bergen.

Drenthe

Van verfoeide vuilnisbelt tot hippe fietsberg. Verzin het maar! In Drenthe hebben ze er sinds deze zomer zelfs twee in huis. Daar is van de nood op slimme wijze een deugd gemaakt: de voormalige stortplaatsen van Wijster en Emmen zijn omgetoverd tot uitdagende hordes voor de wielrenner. Kuitenbijters in een uitzonderlijk landschap.

Op fietse? Ja, maar dan net even anders. Dé fietsprovincie bij uitstek gooit hoge ogen met haar twee trotse bergen. Weliswaar geen gebergte van mythische omvang zoals in de Tour de France, maar met een respectabele hoogte van (ruim) 48 meter boven NAP is de sporter toch ook in Drenthe verzekerd van steile klimmetjes. Een trainingsparcours waarvoor je je zeker niet hoeft te schamen.

Col du VAM
Al jaren staat de VAM-berg bij Wijster te boek als ‘het dak van Drenthe’. Een bijzondere berg van meer dan 20 miljoen kubieke meter voornamelijk huishoudelijk afval, dat waterdicht en dus keurig netjes ligt afgedekt met een kleilaag en dikke kunststoffolie. Een sprintje trekken kon je er al enkele jaren, maar de weinig attractieve term vuilnisheuvel sprak natuurlijk niet echt tot de verbeelding van veel (prof)renners. Dat imago is verleden tijd. De VAM-berg onderging een geslaagde make-over en gaat tegenwoordig door het leven als Col du VAM. Deze wielercol kent vier verschillende beklimmingen, waaronder een gedeelte met een stijgingspercentage van maar liefst 24 (!) procent en een kasseienstrook om van te bibberen.

Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken en vanzelf maakte ook de naam weer de tongen los; want waarom moest het Frans zijn, kon het niet gewoon op z’n Drents? Zo vroegen sommige sceptici zich af. En een berg mag dan mannelijk zijn, maatschappij is een vrouwelijk woord, dus had de berg vernoemd naar de voormalige Vuilafvoer Maatschappij (kortweg VAM) eigenlijk ‘Col de la VAM’ moeten heten. Toch werd gekozen voor de kernachtige variant ‘du’.

Hip en happening
Het gekissebis mag de pret van de klim niet drukken. Want hoe je de berg ook noemen wilt, feit is dat-ie als een magneet werkt op een groeiend aantal enthousiaste hardrijders uit heel Nederland. Bij de provincie hebben ze al becijferd dat Drenthe in een gemiddeld weekend al gauw een paar honderd amateurwielrenners verwelkomd, voor een paar stevige klimmetjes. En ook in de profwereld is de Col du VAM als fenomeen intussen aardig ‘hip en happening’. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd in juni het NK Wielrennen in Wijster verreden en op 6 en 7 november staat ook het EK Veldrijden op de kalender. Toen toprenner Mathieu van der Poel vorig jaar als Nederlands kampioen op 4800 centimeter hoogte over de finish rolde, gaf hij de berg van Drenthe een groots compliment: ‘Ik weet niet of ik ooit zo’n zware koers heb gereden,’ verzuchtte hij na de uitputtingsslag, ‘deze ronde was nog pittiger dan ik dacht.’

Verder lezen? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2021-6. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop!

Natuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Max de Krijger