Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Schilderachtig Nederland

Een lieflijke ‘vlek’ met eigen volkslied.

Nederland

De fotogenieke, en zo vaak ook jammerlijk geroofde plaatsnaamborden verraden het unieke karakter van een gehucht dat nog maar twee handenvol huishoudens telt. Nederland staat er in oranje letters, met een oranje kader erom. Alsof hier het jaar rond Koningsdag wordt gevierd. Maar zorgen zijn er ook om dit schilderachtige stukje Kop van Overijssel, dat al lang geen goed bewaard geheim meer is.

Waar het zilv’ren lint van de Roomsloot aansluit op de Diezenvaart, en waar elke zeilboot of stoomboot past als op een prentbriefkaart, juich ik aan de klamme waterkant, juich ik ook bij hoge waterstand: ‘k heb u lief, mijn Ne-hederland, ‘k heb u lief, mijn Ne-he-der-land! De buurtschap Nederland hinkt een beetje op twee gedachten, en wie dat lieflijke vlekje in het kloppend hart van Nationaal Park Weerribben-Wieden van binnen kent, heeft daar alle begrip voor. Enerzijds zouden de inwoners, die het geluk gegeven is om hier te wonen, wel van de daken willen schreeuwen hoe mooi het er is; tegelijk waken de ingezetenen – autochtonen en recreanten met een tweede huis - als leeuwen over de kwetsbare schoonheid van “hun” gehucht. Nederland verdient hun bescherming.

Geen gejakker graag
De idylle onder de rook van het Zuiderzeestadje Blokzijl ligt ingeklemd tussen andere, bescheiden kernen als Baarlo, Muggenbeet, Wetering, Kalenberg en ademt een vredige sereniteit. Je bent er meer dan welkom om te wandelen, te fietsen, doorheen te varen, of om met je verrekijker de vogelkijkhut aan het eind van het Kooibomenpad te betreden. Maar dit frêle oord is zichtbaar ongeschikt om achteloos te passeren, laat staan er doorheen te jakkeren.

Maar ja, het gebeurt, want over die slingerende boerenweggetjes en door die haakse bochten kun je zo lekker toeren en, bij vlagen, nog ‘es een dot extra gas geven. De meting toonde soms 80, 90 kilometer per uur aan, terwijl 30 het maximum is voor de hele bebouwde kom van Nederland. Het ergert veel bewoners van ’s lands beroemdste “vlek” mateloos. Niet voor niets werden dit voorjaar twee borden – bij beide entrees – geplaatst met een vriendelijk verzoek aan – voornamelijk – motorrijders die verzot zijn op de buurtschap: Welkom! Maar houd rekening met ons. Minder snel = minder lawaai = minder overlast. Bedankt! Of die noodkreet helpt? Het is nog even afwachten, en anders liggen andere scenario’s klaar in de kast. Inwoner Jan Bezemer (77) die zich bij de gemeente Steenwijkerland met succes sterk maakte voor de nieuwe verkeersborden, zegt: ‘We hopen dat het verkeer meer rekening met ons houdt. Maar een weekendverbod voor motoren kan natuurlijk ook een mogelijkheid zijn, in de toekomst.’

Verder lezen? Het volledige verhaal over Nederland verscheen in Noorderland 2021-5. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Max de Krijger