Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drentse toer langs de boer

We stapten op de pedalen en ontdekten de Drentse Hondsrug.

Toer langs de boer

Ingeklemd tussen het asfalt waarop nu autoverkeer voorbij suist, liggen nog boerensporen van duizenden jaren oud. Landbewerkers van alle tijden drukten hun stempel op het Drentse oerlandschap van de Hondsrug. Dat zie je, dat vóel je aan de aarde. Wie de fiets pakt voor een Toer langs de boer pedaleert dwars door de tijd. Dus gooi je banden “vol met wind” en ontdek prehistorische akkertjes, imposante hunebedden en esdorpen waar de jaren lijken gestold.

Voor een verkenning van het vroegere boerenleven kun je nergens in deze regio beter aftrappen dan bij de Nabershof in Emmen. Een bezoek aan de museumboerderij aan het Noordeind is op zichzelf al een kleine tijdreis, want dit is de oudste bewaard gebleven Saksische boerderij van Emmen (anno 1681). De hoeve, die als eerbetoon de naam meekreeg van zijn laatste, markante bewoner Koos Naber, markeert het gebied waar de middeleeuwse nederzetting “Empne” uitgroeide tot het latere boerendorp Emmen. Tegenwoordig een flinke plaats met stedelijk elan.

Een levensecht inkijkje
Het mag dan ook een klein wonder heten dat de oudste boerderij bewaard is gebleven voor het nageslacht, ondanks verregaande sloopplannen in de jaren 50. Vorig jaar kreeg dit icoon er een hypermodern broertje bij: een geheel nieuw museumgebouw met veel glas rondom werd toen tegen het bestaande theehuis aangebouwd en biedt bezoekers nu – in beeld en geluid – een levensecht inkijkje in het boerenleven van vroeger, maar ook dat van de toekomst. Daarover waakt de Drentse folkloristische vereniging ’t Volk van Grada wel, die sinds 1990 eigenaar is van het complex.

“Boeren op de Hondsrug” is het centrale thema dat nu als rode draad door de (permanente) exposities in het museum loopt. Boeren hebben, sinds de prehistorie, immers een belangwekkende rol gespeeld in het gebruik en de vormgeving van het bijzondere cultuurlandschap in deze streek. Dit is dan ook één van de hotspots van Geopark de Hondsrug.

Verder lezen over Toer langs de boer? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2021-4. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf 
  • arjensnijder.photography