Eeuwenlang is het een goed gebruik geweest om met kerst huis en haard te versieren. Al lang voordat de glazen kerstballen geblazen werden en de winkels vol lagen met glinsteringen, maakte men zelf versieringen van papier, of werden er vergulde noten, en appels in de boom gehangen. Ook tegenwoordig is het bedenken en maken van kerstversieringen voor veel mensen een inspirerende bezigheid en het geeft een persoonlijke touch aan de kerstsfeer in huis. Voor Wibbina van Ginkel, een van de herders van schaapskudde Benneveld in Drenthe, was het natuurlijk vanzelfsprekend dat zij kerstballen bedacht van vilt van de langharige wol van het heideschaap.
Benodigdheden:
- Piepschuim balletje (te koop in hobbywinkels)
- Wol van het Drentse heideschaap (o.a. verkrijgbaar bij www.wolwerkplaatsbenneveld.nl)
- Gekleurd wol van het merinoschaap of van bergschaap (te koop in hobbywinkels)
- Warm water
- Groene zeep
- Lint of koord
- Lijm
- Ophanghaakje
- Kopspeld (optioneel)
- Gevilte kerstversieringen (optioneel)
Voorbereiding:
Werk op een tafel die beschermd is tegen het zeepwater, want door het kneden druppelt het teveel aan water uit de bal. Werken boven een grote opvangbak, of boven de wastafel, zou natuurlijk ook kunnen. Leg alle materialen die in aanmerking komen om te gebruiken onder handbereik. Schenk heet water in een kom en voeg een eetlepel groene zeep per liter water toe.
Aan het werk:
- Enkele plukken gekaarde langharige wol van het Drentse heideschaap vouw je helemaal om het piepschuim balletje heen. Deze wol is naturel, en dus niet geverfd.
- Voeg daar weer om heen de gekleurde wol – dit is geverfde wol van het merinoschaap en/of van het bergschaap (te koop in hobbywinkels) – voor een mooi gemarmerd effect. Eventueel zijn ook stukjes zijde, tule of voile mee te vilten.
- Hou de bol wol in één hand en verdeel met de ander hand de wol mooi om het piepschuim bolletje heen, zodat het overal ongeveer even dik is.
- Besprenkel de droge bol wol met warm water met groene zeep. Druk de vochtige wol nu zachtjes tegen het witte bolletje aan.
- Draai de bal al knedend rond, maar zorg ervoor dat de vorm en de opgebrachte kleuren min of meer intact blijven. Door de kleine schubbetjes op de wol grijpen de haren langzamerhand steeds meer in elkaar en wordt de bal steeds compacter.
- Het is een kwestie van gevoel wanneer je kunt stoppen.
- Als de bal droog is kun je er eventueel gevilte kerstversieringen op lijmen.
- Tot slot wordt het ophanglint op de bal gelijmd. De ophanging (lint, koord, speciale ophanghaakjes) kan ook met een kopspeld, in plaats van lijm in de bal vastgezet worden.
Ga voor meer informatie naar de website van Wolwerkplaats Benneveld.
- Redactie Noorderland
- iStock