Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Gratis fruitbomen in Friesland

De fruitbomen zijn afkomstig uit de commerciële fruitteelt en zouden worden vernietigd, omdat ze vanwege de coronacrisis onverkoopbaar waren.

Appelboom

Op zaterdag 14 november kunnen tuineigenaren gratis appel- en perenbomen ophalen in Heempark Heeg in Friesland. Deze actie vormt de aftrap van Plan Boom, een landelijk project van milieu- en natuurorganisaties om de komende drie jaar miljoenen bomen in Nederland te planten. Dit doen zij samen met grondeigenaren in en rondom natuurgebieden, met lokale overheden in de openbare ruimte en met burgers in eigen tuin of buurt.

De fruitbomen zijn afkomstig uit de commerciële fruitteelt en zouden worden vernietigd, omdat ze vanwege de coronacrisis onverkoopbaar waren. Met deze speciale actie worden de bomen gered en kunnen ze een nieuwe plek krijgen in diverse tuinen.

Om de bomen een goede start te geven zijn deze opgeslagen door medewerkers van het Heempark, om ze nu in het plantseizoen te kunnen uitdelen en planten. Deelnemers ontvangen bij aanmelding meer informatie over de actie en over het planten en verzorgen van de bomen.

Deelname
Voor de uitdeelactie in Heeg moeten deelnemers zich voor 7 november opgeven via www.planboom.nl. Deelnemers wordt gevraagd om het aantal bomen op te geven dat zij willen afhalen. De bomen worden per 10 stuks uitgedeeld met een maximum van 500 bomen per deelnemer.

Tijdens de actie wordt er gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM en zijn er vaste ophaaltijden.

Natuur
  • Friese Milieu Federatie, redactie Noorderland
  • iStock