Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe podcast: ontdek de kliffen van Gaasterland

Luister naar de bijzondere verhalen over dit stukje Friesland.

Podcast

De enige kliffen van Nederland vind je in de Friese streek Gaasterland. Om precies te zijn bij Oudemirdum, Mirns en Warns. Wie voet zet op zo’n klif staat op verheven grond: staand tot op zo’n 10 meter boven NAP kunnen je de andere kant van het IJsselmeer zien. Tijdens een bezoek aan deze bijzondere kliffen kun je nu een nieuwe podcast luisteren van VVV Waterland van Friesland: Ruimte in Waterland van Friesland, een audioverhaal over de geschiedenis van Gaasterland.

Van ijstijd tot Zuiderzee

De podcast is een audioverhaal over de geschiedenis van de regio Gaasterland. Het legt een groter verband uit om het verhaal van de kliffen van nu te begrijpen: dat begint al meer dan honderdduizend jaar terug in het Saalien, de voorlaatste ijstijd. Het brengt je ook terug naar de grillige Zuiderzee die vele mensen voedde, maar soms ook veel levens nam. De podcast vertelt ook over de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk.

Kliffen met andere ogen bekijken

De podcast neemt je in stappen mee door de tijd en geeft daardoor nieuwe inzichten. Het doel van de podcast is om de luisteraar de ruimte te geven om aan het einde van de podcast een eigen mening te laten vormen over hoe we omgaan met natuurlijke ruimte; een soort cliffhanger aan het einde van de podcast die je zelf mag invullen. Wie nog meer over de geschiedenis van de kliffen wil weten, kan ook nog langsgaan in het bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum.

Op ruimtereis door Friesland

Hier kun je alvast de podcast vinden en krijg je meer informatie over de beste plekken om ernaar te luisteren. Er zijn vier audioafleveringen die elk over een plaats in Gaasterland gaan: Sandfirden, Oudemirdum, Skrins en Lytsewierrum. De podcast maakt deel uit van de verhaallijn Ruimte: in totaal zijn er twaalf locaties in Friesland aangewezen tot zogenoemde "ruimtepunten". Op deze plekken kun je een Fries gedicht lezen dat gaat over de betreffende locatie. Bij vier ruimtepunten, zoals bij het Oudemirdumerklif, kun je nu dus ook een podcast beluisteren.

Cultuur
  • VVV Waterland van Friesland
  • Fardau Miedema, VVV Waterland van Friesland