Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eén met de natuur op Natuurbegraafplaats Mepperdennen

Sinds afgelopen voorjaar kunnen mensen op de nieuwe Natuurbegraafplaats Mepperdennen bij Meppen zelf hun laatste rustplek kiezen.

Mepperdennen

Op Natuurbegraafplaats Mepperdennen in Drenthe kiezen mensen hun laatste rustplek midden in het bos. Geen grafsteen, geen poespas. Binnen enkele maanden gaat het graf volledig op in de natuur. Eeuwige grafrust gaat er samen met nieuw natuurleven.

Vredig ruist de wind door het gebladerte. Geritsel van takken, het zacht kraken van de wiegende stammen. Tegenlicht tussen de hoge dennen, lange schaduwen. Een troostrijke stilte. En dan ineens een open plek, badend in zonlicht. De brede doorkijk biedt zicht op een strak belijnd aardappelveld. In de verte wat bebouwing. Aan de randen van het veld hebben de beheerders van Natuurbegraafplaats Mepperdennen meerdere paaltjes in de grond geslagen. Die markeren de plekken waar mensen in de toekomst graag begraven willen worden. Het is een geliefde locatie, vooral bij buurtbewoners die graag uitzicht willen op de omgeving die hen dierbaar is.

Sinds afgelopen voorjaar kunnen mensen op de nieuwe Natuurbegraafplaats Mepperdennen bij Meppen zelf hun laatste rustplek kiezen. ‘De één kiest voor een open veld met veel licht, de ander vindt het juist prettiger om beschut onder de bomen te liggen of naast een mooie berk. Mensen kiezen op gevoel. Ze weten vaak meteen waar ze willen liggen. “Deze plek hoort bij mij” zeggen ze dan. Al zijn er ook twijfelaars die er niet meteen uitkomen. En dat is niet zo vreemd, want er zijn hier zoveel mooie plekken,’ vertelt Dina de Roode, pr-coördinator van Natuurbegraafplaats Mepperdennen.

Inmiddels zijn op de natuurbegraafplaats twaalf mensen begraven en hebben de eerste belangstellenden een graf gereserveerd in het 22 hectare grote gebied.

Meer lezen? Deze reportage verscheen in Noorderland 2020-7. Dit nummer is nu te koop in de winkels en onze webshop.

Natuur
  • Marloes de Moor
  • Gert Tabak