Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe wandelroute door Groningse binnenstad gelanceerd

Speciaal voor het jubileum van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Wandelroute Groningen

Ter gelegenheid van haar 410-jarige bestaan heeft de Rijksuniversiteit Groningen een nieuwe wandelroute samengesteld. Deze leidt langs allerlei historische plekken in de Groningse binnenstad, die verhalen over de universiteit én de stad zelf vertellen.

Twee delen

De nieuwe wandeling heet ‘In het spoor van de Academie’ en is gratis te downloaden als podwalk – een audiotour – of als boekje te koop bij de universiteitswinkel voor €9,95.

De route bestaat uit twee delen, respectievelijk door de westelijke en oostelijke binnenstad. Beide delen beschrijven een rondwandeling van ongeveer 4 kilometer, die begint en eindigt bij het Academiegebouw aan de Broerstraat. Hoewel ze op zichzelf staan, kunnen ze ook na elkaar worden gelopen. Ze sluiten op elkaar aan en zijn zo samengesteld dat er weinig overlap is.

Academiegebouw aan de Broerstraat

Heden en verleden

Je komt langs (soms voormalige) panden van de RUG, het huidige Heymansgebouw en het UMCG, maar ook langs het Forum, het Martinikerkhof, de Prinsentuin of de Nieuwe Kerk. Ook het studentenhuis van Aletta Jacobs, de hbs van Wubbo Ockels en het woonhuis van Sibrandus Stratingh, de Groningse uitvinder van de elektrische auto, liggen op de route.

Tijdens de wandeling sta je letterlijk en figuurlijk stil bij het heden en verleden van de RUG. Tegelijk wordt duidelijk hoe de stad en universiteit elkaar eeuwenlang hebben beïnvloed.

Allerlei achtergrondinformatie

Onderweg krijg je aanwijzingen over de route en allerlei achtergrondinformatie over gebouwen, gebeurtenissen, personen, kunstwerken en architectuur.

In het boekje gaat dat aan de hand van teksten, foto’s en kaarten. In de podwalk gebeurt dat via de stemmen van twee sprekers, die worden geactiveerd als de app het signaal van een GPS-punt opvangt. De podwalk is gratis te downloaden in de App Store (Apple) of Google Play (Android) via de zoekterm 'Op stap met Aletta'.

Routes
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Adobe Stock