Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je de lekkerste arretjescake

Het is een nostalgische favoriet op de redactie van Noorderland en perfect voor bij een kopje koffie of thee: arretjescake! En mooie aan arretjescake? Je hebt geen oven nodig, waardoor het heel gemakkelijk en snel te maken is. Bakkers klaar? Bakken, ehm mixen, maar! 

Arretjescake

Klassiek recept

Arretjescake is een klassieke lekkernij uit de Nederlandse keuken die al generaties lang wordt gemaakt. Deze no-bake chocoladecake – gemaakt van chocolade, biscuit en boter – is niet alleen eenvoudig en snel te bereiden, maar ook enorm lekker. De naam verwijst naar Arretje Nof, een stripfiguur uit de jaren 30, die te zien was in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) – tegenwoordig bekend als het pindakaasmerk Calvé.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram volkoren biscuit
  • 200 gram roomboter
  • 2 middelgrote eieren
  • 200 gram suiker
  • 50 gram cacaopoeder

Zo maak je arretjescake:

  1. Breek de eieren en klop deze samen met de basterdsuiker in een mengkom met een mixer tot een luchtige massa. Voeg al kloppend het cacaopoeder toe en mix verder tot de ingrediënten goed zijn opgenomen.
  2. Smelt ondertussen de roomboter op laag vuur in een pannetje, zonder het te laten koken, of gebruik de magnetron. Giet de gesmolten boter langzaam bij het cacaomengsel terwijl je blijft mixen, tot een glad en mooi egaal mengsel ontstaat.
  3. Verkruimel de volkoren biscuits tot grove stukjes, bijvoorbeeld door ze in een plastic zakje te doen en er met een deegroller overheen te gaan. Spatel de biscuitkruimels door het cacaomengsel tot alles goed is gemengd.
  4. Bekleed een cakeblik met bakpapier, schep het mengsel erin en strijk de bovenkant glad.
  5. Laat de arretjescake minstens 2 uur opstijven in de koelkast voordat je 'm aansnijdt.
Culinair
  • JUMBO
  • Adobe Stock