Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Uittip: deze kleine musea in het noorden zijn een bezoek waard

Verspreid over Groningen, Friesland en Drenthe zijn allerlei kleine musea te vinden. Misschien zijn ze niet zo bekend, maar wél echt een bezoek waard. Soms vertellen ze het verhaal van een specifieke regio, soms hebben ze een unieke collectie. We zetten zes van zulke musea voor je op een rij: van een theemuseum tot een goed bewaard 18de-eeuws huis. 

Musea

Kapiteinshuis in Oude Pekela

In Oude Pekela staat een authentiek kapiteinshuisje, compleet met balkenplafonds, bedsteden, porseleinkasten en ornamenten. Het huis is gebouwd in 1799 in opdracht van kapitein Kornelis Jans Boon en zijn vrouw Jantje Roelofs Koop. In 1988 werd het pand gedeeltelijk ingericht als museum, want het voorhuis werd toen nog bewoond. In 2006 is het gebouw gerenoveerd en ingericht met een collectie die grotendeels bestaat uit stukken die door Pekelder zeevaarders werden meegenomen uit verre oorden.

Klompenmuseum Eelde

Je hebt misschien weleens van Drents Museum De Buitenplaats in Eelde gehoord, maar wist je dat er ook een Internationaal Klompenmuseum in het dorp zit? De laatste klompenmakers van Eelde, Eiso Wietzes (1916-1977) en Egbert Wietzes (1925-1988), lieten een grote verzameling van gereedschap en bijzondere klompen achter. Met deze collectie ontstond in 1990 een klompenmuseum, waar je inmiddels de grootste klompencollectie van Europa kunt bezoeken. Daarnaast stelt het museum wisselende exposities omtrent klompen tentoon.

Ot en Sien in Roden. Foto: Adobe Stock

Scheepstra Kabinet in Roden

In het historische Roden is veel te doen! De plaats staat ook wel bekend als het dorp van Ot en Sien. Hindericus Scheepstra, de bekende kinderboekenschrijver die Ot en Sien bedacht, kwam namelijk uit Roden. Op de brink vind je een beeld van de twee buurkinderen, maar als je even doorloopt naar de Schoolstraat vind je er ook een oud schooltje. Dit zogeheten Scheepstra Kabinet kun je bezoeken: dan stap je een klaslokaal in uit de tijd van Ot en Sien, compleet met krijtborden en aap-noot-mies-bordjes.

Museum It Kokelhûs in Eernewoude

Midden in het Friese dorp Earnewâld staat een klein maar sfeervol museum. It Kokelhûs fan Jan en Sjut is een woonhuis uit 1777, gebouwd door een veenbaas en als laatst in het bezit geweest van Jan en Sjut van den Berg. Dit echtpaar runde een kruidenierswinkeltje in het huis en heeft er tot 1955 gewoond; in 1957 opende het huisje op een nieuwe manier zijn deuren. Het is namelijk al bijna 70 jaar te bezichtigen als goed bewaarde oudheidskamer. Stap er binnen in de voorkamer met bedstedes, of waan je in het verleden in het oude kruidenierswinkeltje.

Foto: Marcel Kerkhof via Marketing Groningen

Theemuseum in Houwerzijl

Als er ergens een plek is waar je goede thee kunt drinken, is het bij de Theefabriek in het Groningse Houwerzijl. Hier vind je niet alleen een theewinkel en theeschenkerij, maar ook een heus theemuseum. Het museum belooft een interactieve ervaring, waarbij je mag ruiken, proeven en aanraken. Daarbij leer je niet alleen over de productie van thee, maar ook over de rijke geschiedenis van het product. Van koloniale handel tot internationale theetradities en de uitvinding van het theezakje: alles komt aan bod.

Museum Valse Kunst in Vledder

Museum Valse Kunst in het Drentse dorp Vledder stelt al 25 jaar kunst tentoon. Niet van echte meesters, wel van mensen die dure schilderijen heel goed hebben nagemaakt. Het museum is ooit opgezet door kunstliefhebbers Henk en Erna Plenter, nadat ze zelf een paar keer opgelicht zijn. Met een unieke verzameling aan vervalsingen vermaak je je wel even in het museum, en ontdek je wellicht wat nou het verschil maakt tussen echt en nep.

Uittips
  • Hoofdfoto: Sebastiaan Rodenhuis fotografie via Marketing Groningen, interieur Kapiteinshuis in Oude Pekela