Benodigdheden:
Voor ongeveer 20 oliebollen
- 500 gram tarwebloem
- 450 milliliter volle melk
- 25 gram lichtbruine basterdsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 1 ei
- mespunt zout
- olijfolie
- bakvorm die in de airfryer past
- ijstang
- optioneel: 100 gram rozijnen
- optioneel: koek- en speculaaskruiden
Zo bak je oliebollen in de airfryer:
- Doe de melk in een maatbeker en laat deze op kamertemperatuur komen. Roer de suiker en gist erdoor en laat alles goed oplossen. Laat het mengsel 10 minuten staan totdat het begint te borrelen: dan is de gist actief en kun je het gebruiken.
- Doe de bloem in een kom en meng deze met het zout. Giet al roerend de melk met de gist door het bloemmengsel en voeg ook het ei toe. Mix tot een glad beslag. Voor extra smaak kun je tenslotte wat koek- en speculaaskruiden of rozijnen door het beslag roeren.
- Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag op een warme plek rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Dit duurt 30 minuten tot 60 minuten.
- Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
- Roer het beslag 10 keer rustig door met een spatel om de grootste luchtbellen eruit te halen.
- Vet de bakvorm in met olijfolie. Tip: gebruik een muffinbakvorm voor mooie, ronde oliebollen.
- Schep met een natte ijsknijper ongeveer vier bollen beslag in de (muffin)bakvorm en plaats deze in het mandje van de airfryer. Zet de bakvorm niet direct op de bodem van de airfryer, want de hete lucht moet goed kunnen circuleren.
- Giet nog een theelepel olijfolie over elke oliebol en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar in de airfryer.
- Zijn de oliebollen afgekoeld op oudejaarsavond? Dan warm je ze heel eenvoudig weer op in de airfryer.
Culinair
- Paulines keuken
- Adobe Stock