Ingrediënten:
Voor acht porties
- 115 gram boter + 15 gram gesmolten boter
- 1,5 kilo uien (in heel dunne ringen)
- 2 theelepels suiker
- 250 milliliter cider
- 1,2 liter kippenbouillon
- blaadjes van drie takjes tijm
- 1 camembert
- sneetjes geroosterde stokbrood
- zeezout en zwarte peper naar smaak
Zo maak je deze uiensoep:
- Laat de 115 gram boter in een steelpan smelten en voeg de uien toe. Bak ze zachtjes en keer ze in de boter tot ze zacht beginnen te worden.
- Voeg een scheut water toe, strooi er wat zeezout bij, leg een deksel op de pan en smoor de uien tot ze heel zacht worden en gaan karamelliseren. Voeg dan ook de suiker toe. Je moet er af en toe een scheut water toevoegen en de uien omscheppen.
- Neem het deksel van de pan en draai het vuur halfhoog, zodat de sappen verder kunnen verdampen en de uien karamelliseren.
- Voeg als de uien donker zijn de cider, kippenbouillon en tijm toe, doe er royaal wat zeezout en peper bij en breng aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Proef of de soep goed op smaak is en schenk ‘m in ovenvaste kommen. Leg in elke kom een paar sneetjes geroosterd stokbrood. Snijd de camembert in plakjes en leg deze erop. Bestrijk de kaas met de 15 gram gesmolten boter en zet de kommen onder een hete grill tot de kaas goudbruin is en borrelt. Serveer dan meteen de soep en de broodjes.
Meer inspiratie
Benieuwd naar meer hartverwarmende recepten? Deze komt uit het nieuwe kookboek Winter van Diana Henry, dé nieuwe winterklassieker over de magie van koken in de koude maanden. Het boek bevat meer dan 100 onweerstaanbare, klassieke “koud-weer-recepten” waarin de typische smaken van de herfst en winter centraal staan. In de nieuwste herfsteditie van Noorderland delen we, naast het recept voor de uiensoep, nog twee andere heerlijke recepten. Haal de editie dus snel in huis voor nog meer winterse kookinspiratie!
Culinair
- Winter - Diana Henry
- Winter - Diana Henry