Benodigdheden:
Voor vier personen
- 3 eieren (gesplitst)
- 75 gram suiker
- 250 gram mascarpone
- 15 Fryske dúmkes (zelfgemaakt of kant-en-klaar, of gebruik lange vingers) + een paar extra ter decoratie
- 125 milliliter sterke koffie
- 25 milliliter berenburg
- een beetje geraspte chocolade en/of cacaopoeder ter decoratie
- vier dessertglaasjes
Zo maak je Friese tiramisu:
- Scheid de eieren en klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot er een romige en schuimige massa ontstaat die lichtgeel van kleur is.
- Klop in een andere kom de eiwitten met de suiker tot er stevige pieken ontstaan.
- Klop vervolgens de mascarpone los en doe beetje bij beetje het eigeelmengsel erbij en meng dit net zolang tot het een romige en luchtige massa wordt. Voeg daarna de eiwitten op dezelfde wijze toe.
- Doe daarna de koffie met de berenburg bij elkaar in een andere kom en roer dit goed door.
- Doop nu de Fryske dúmkes – of lange vingers – in het mengsel met koffie en berenburg en leg de helft van deze koekjes alvast in een serveerschaal of verdeel ze over dessertglaasjes.
- Schep de helft van het mascarponemengsel op de koekjes en leg er vervolgens de andere helft in koffie gedoopte koekjes erop. Dek dit weer af met de rest van de mascarponeroom.
- Bestrooi de tiramisu met wat geraspte chocolade en cacaopoeder.
- Zet de tiramisu in de koelkast en laat minstens twee uur opstijven. Langer kan natuurlijk ook; de tiramisu is de volgende dag eigenlijk het lekkerst.
Culinair
- Tessa Couperus
- Adobe Stock