Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe fietsroute langs de voormalige Zuiderzee

Deze boeiende tocht zit vol cultuur, natuur en historie.

De Zijlroede, Hindeloopen, province of Friesland,  municipality

Tekst: Uitgeverij Buijten & Schippheijn, redactie Noorderland | Fotografie: Uitgeverij Buijten & Schippheijn, Adobe Stock

Stap deze zomer op de pedalen! Uitgeverij Buijten & Schippheijn heeft hun fietsgids vernieuwd en komt met een bijzondere route langs de voormalige Zuiderzee. Onderweg ontdek je prachtige plaatsen als Hindeloopen en Stavoren en geniet je van het unieke landschap. 

De vernieuwde gids is je navigator voor een heerlijke fietstocht langs de voormalige Zuiderzee, een echte klassieker onder Nederlandse fietsvakanties. De vernieuwde thematour 'Zuiderzee' staat voor eindeloze tochten op de grens van water en land. Een parelsnoer van monumentale stadjes herinnert je onderweg aan de gloriedagen van samenwerkingsverband De Hanze en de Gouden Eeuw. Het landschap van dijken, vogelrijke meren, moerassen en weiden zit vol verhalen – verhalen die één ding gemeen hebben: de invloed van de Zuiderzee.

De gids geeft een schat aan informatie over de cultuur en natuur en nodigt uit om stil te staan bij wat je onderweg tegenkomt. Bij elk traject vind je namelijk genummerde kijkpunten. Die geven bondige informatie over de bijzondere bezienswaardigheden langs de route. In de diverse achtergrondartikelen in het gidsje wordt deze informatie verder uitgediept. Ook worden bijzondere koffie- en lunchadressen weergegeven en logies, om de route als een meerdaagse trektocht te fietsen.

De route

De gids is nu via de website van de uitgeverij verkrijgbaar. Daarin worden twee verschillende rondom de Zuiderzee beschreven: De Oudelandroute – een volledig rondje om het IJsselmeer – van 450 kilometer en de kortere Nieuwelandroute van 190 kilometer met een doorsteek door Flevoland. Het volledige rondje is opgedeeld in 33 trajecten. Per traject wordt je alle route-informatie gegeven, zoals de kaart, en de bijzondere kijkpunten en achtergrondartikeltjes.