Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Poffertjes volgens grootmoeders recept

Smeuïg, zoet en het liefst overgoten met roomboter: poffertjes! Het is al generaties lang een heerlijke traktatie, want poffertjes zijn een echte oud-Hollandse lekkernij. Tegenwoordig worden ze vaak met bloem en zelfrijzend bakmeel of bakpoeder gemaakt, maar wij gebruiken in dit recept boekweitmeel en gist. Lekker ouderwets, zoals grootmoeder ze ook maakte.

Poffertjes

Benodigdheden:

  • 130 gram boekweitmeel
  • 200 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 550 milliliter volle melk
  • 1,5 theelepel kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • snuf zout
  • snuf kaneel
  • roomboter
  • poedersuiker
  • poffertjespan

Zo maak je poffertjes volgens grootmoeders recept:

  1. Meng de suiker, bloem, kaneel, het boekweitmeel en zout in een kom.
  2. Voeg ook de gist aan het mengsel toe en schenk al roerend de melk in de kom. Zorg dat het een glad geheel is en mix vervolgens de eieren erdoorheen.
  3. Laat de kom ongeveer anderhalf uur op kamertemperatuur staan, afgedekt met een theedoek.
  4. Voordat je de poffertjes gaat bakken, is het belangrijk dat je de poffertjespan alvast op het vuur zet en op laat warmen. Vet 'm daarna in met boter of olie.
  5. Verdeel het beslag over de vakjes in de poffertjespan. Dit kun je doen met een (soep)lepel. Voor het gemak kun je het beslag ook in een doseerfles schenken – dat kan bijvoorbeeld een schoongemaakte sausfles zijn.
  6. Draai de poffertjes op tijd om met behulp van een satéprikker. Dit kan op het moment dat het beslag vanboven droog oogt.
  7. Serveer de poffertjes met een flinke klont roomboter en lekker veel poedersuiker.
Culinair
  • Cakies
  • Adobe Stock