Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de leukste musea om met de (klein)kinderen te bezoeken

Een lang weekend voor de boeg, vakantie of een spontane vrije dag? Maak er wat moois van. Noord-Nederland kent prachtige musea waar kleintjes, maar ook tieners en hun (groot)ouders, zich prima kunnen vermaken. Soms spat het plezier eraf, soms ook stemt een trip tot nadenken. Wij weten in ieder geval zeker dat het hele gezin zich zal vermaken in deze zeven musea! 

Musea

Groninger Museum

Na het succes van de eerste editie is de Kinderbiënnale weer terug in het Groninger Museum, dit keer met het actuele thema “A Better Place”. Deze tentoonstelling nodigt kinderen én volwassenen uit om deel te nemen aan een interactieve kunstervaring, die aanzet tot nadenken over een betere wereld. In maar liefst tien verschillende museumzalen vol kunst kunnen zij spelen, bouwen en de verbeelding de vrije loop laten gaan. Loop bijvoorbeeld door de “worm” van kunstenaar Florentijns Hofman, bouw bij de Blauwe Stad van Carolien Adriaansche of neem buiten een kijkje bij de Pissende IJsbeer, die z’n ongenoegen uit over klimaatverandering. Kinderbiënnale – A Better Place is nog tot en met 3 november 2024 te zien.

Forum Groningen. Foto: Adobe Stock.

Storyworld

Storyworld is het jongste, stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games. Het museum toont in de vaste collectie items uit het maakproces van bekende Nederlandse en internationale strips, animaties en games en daagt de bezoeker uit om aan de slag te gaan op de verschillende interactieve installaties. Bezoekers kunnen daarnaast zelf gaan tekenen en animeren, om hun favoriete strip na te maken of misschien wel hun eigen fantasie de vrije loop te laten gaan. Storyworld is onderdeel van het Forum in Groningen en is te vinden op de zesde verdieping.

Nationaal Gevangenismuseum. Foto: Marketing Drenthe.

Nationaal Gevangenismuseum

Het Nationaal Gevangenismuseum vind je tussen de muren van een voormalig werkgesticht in Veenhuizen, de oude strafkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oude cel? Weten hoe een gevangenis- of isoleercel eruitziet? Hier mag je overal in (én gelukkig ook weer uit…). Er is een escaperoom voor kids, je kunt een rondrit maken in een originele, oude “boevenbus” en met een speurtocht langs bijzondere plekken in het museum gaan. Hier ben je met speels gemak een paar uur zoet.

Voor de volwassenen is het Gevangenismuseum, dat een boekje open doet over armoede en verpaupering ten tijde van de strafkolonie, ook interessant. Hoe keken we eeuwen geleden naar delicten en daders? Hoe gaan we vandaag de dag om met misdaad en straffen in Nederland? De verhalen en (interactieve) elementen laten je op een andere manier naar vrijheid kijken en zetten je aan het denken. Neem eens zelf plaats in de nagebouwde rechtbank, bekijk en beluister een strafzaak: wat is jóuw oordeel?

Treinrails bij voormalig Kamp Westerbork. Foto: Adobe Stock.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Misschien niet direct het eerste “uitje” waaraan je denkt om samen met je (klein)kind te bezoeken, maar Herinneringscentrum Kamp Westerbork blijft je bij en is zelfs voor de jonge jeugd geschikt. Vanuit dit doorgangskamp in Drenthe werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse gevangenen per trein naar de concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië vervoerd. Ruim 100.000 mensen, waaronder Anne Frank, die in Westerbork verbleef voor ze op transport ging naar Auschwitz.

De route 'kinderen met een ster' is speciaal gemaakt voor bezoekers van 6 tot 8 jaar. De wandeling voert hen langs luisterpalen op het kampterrein, waar korte verhaalfragmenten zijn te horen van kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Centraal in die verhalen staan de herinneringen van overlevenden die als kind in Kamp Westerbork gevangen werden gehouden. In het routeboekje vinden kinderen aanvullende informatie en opdrachtjes, waarmee ze een blijvende herinnering hebben aan hun bezoek.

Ontdekken bij het Eise Eisinga Planetarium. Foto: Koninklijke Eise Eisinga Planetarium.

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is sinds vorig jaar Unesco Werelderfgoed. Een planetarium is een apparaat waarmee de sterrenhemel kan worden vertoond en dat van Eise in Friesland is het oudste, nog werkende mechanisme ter wereld. Het planetarium dat hij in 1781 in het plafond van zijn woonkamer bouwde, is een schaalmodel van het zonnestelsel, het centrale slingeruurwerk wordt aangedreven door gewichten.

Tot op de dag van vandaag toont het “plafond” de actuele stand van planeten, want de beheerders van dit erfgoed volgen nog steeds Eisinga’s instructies. Leuk voor (wat grotere) nieuwsgierige aagjes: hoe werkt een telescoop, hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen, hoeveel weeg je op de maan? Zet zelf de aarde in beweging, laat het raderwerk van Eise draaien en ga op zoek naar het goede antwoord op allerlei vragen.

'Oan it wurk' bij Museum Joure. Foto: Museum Joure.

Museum Joure

Oan it wurk! Oftewel: doen! Bij de ingang van Museum Joure neem je je eigen gereedschapskistje mee voor allerlei doe-dingen door het hele museum. Pure nostalgie voor de (o)pa’s en (o)ma’s in de Friese stad; lekker veel uitdaging voor de kinderen. Zelf doen is hier het trefwoord. Zoals een écht theezakje maken, koffie malen, je naam ponsen, een boekenlegger drukken, Friese klokken opsporen. Leuke activiteiten voor de basisschooljeugd. Tijdens schoolvakanties heeft het museum vaak nog een extra programma. Er is bovendien een winkel en een museumcafé. In het ticket is koffie, thee of een glas limonade inbegrepen.

Knutselen bij het Fries Museum. Foto: Fries Museum.

Fries Museum

Last van de zondagblues? Speciaal voor gezinnen met jonge kinderen is er elk weekend een familieworkshop in het Fries Museum in Leeuwarden. 'Samen doen' is het motto, dus alle handen uit de mouwen. Ja, jij ook papa! Het is hier iedere zondagmiddag “doe-dag”. Dus ga lekker wegen, kneden, zagen, vouwen en maak een bloembroche, een kijkkastje of je eigen Friese droomterp. Daarnaast is er in het museum zelf ook genoeg te doen en te zien voor het hele gezin. Aan de hand van museumspellen en familieroutes ontdekken de kids het museum op een speelse manier.

Cultuur
  • Romy van der Lingen, Storyworld Groningen
  • Hoofdfoto: Groninger Museum - Niels Knelis