Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grootmoeders recept: scholfilet met lekkere boterjus

"Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol".

Scholfilet

Dit ouderwets lekkere recept voor scholfilet is echt zoals grootmoeder het vroeger maakte, met veel boter en krokant gebakken krieltjes. Ondanks de boter heeft deze maaltijd ook nog wat gezondere aspecten: zo zit scholfilet vol met vitaminen en eiwitten, en is de vis van nature laag in vetgehalte. Wil je er nog groenten bij serveren? Bak dan wat zeekraal of kook wat worteltjes. Smullen maar!

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 kilo krieltjes
  • 1,5 eetlepels roomboter, plus extra om in te vetten
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 125 milliliter droge witte wijn
  • 500 gram scholfilet
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je grootmoeders scholfilet:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  2. Snijd de citroen in plakjes en leg deze in een ingevette ovenschaal. Leg hier vervolgens de scholfilet overheen. Schenk de wijn erover en verdeel een halve eetlepel roomboter in kleine klontjes over de vis. Zet de schaal vervolgens voor ongeveer 10 minuten in het midden van de oven, totdat de vis gaar is.
  3. Smelt een eetlepel roomboter en een eetlepel zonnebloemolie in een pan en bak hierin de krieltjes goudbruin. Breng ze op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de scholfilet over de borden met de citroenplakken en de krieltjes. Giet vervolgens het restje boter uit de pan met krieltjes over de vis.
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock