Helmantel ontmoet Huisman
Afgelopen week opende in het Jopie Huisman Museum in Workum de nieuwe tentoonstelling Helmantel ontmoet Huisman, waarin het legendarische werk van beide noordelijke kunstenaars centraal staat. Voor deze expositie pakte het museum en Henk Helmantel groots uit met ruim 40 intrigerende stillevens en kerkinterieurs. Samen geven ze een bijzonder inkijkje in Helmantels kunstenaarschap en zijn verwantschap met de Friese schilder Jopie Huisman. Er zijn namelijk opvallende parallellen tussen beide kunstenaars: zij laten allebei in hun stillevens eenvoudige gebruiksvoorwerpen met een voelbaar verleden zien.
Labyrinthia
In het Drents Museum in Assen is de nieuwe interactieve tentoonstelling Labyrinthia te zien, een magische ontdekkingsreis langs alle topstukken van het museum. Met allerlei geuren, geluiden, tastobjecten en interactieve spellen biedt Labyrinthia een totaal andere museumervaring. Hiermee hoopt het Drents Museum ook de minder geoefende museumbezoeker aan te spreken en de collectie ook voor families met (klein)kinderen aantrekkelijker te maken. Een leuk gezinsuitje voor in de kerstvakantie dus!
Ja, ik wil!
In de tentoonstelling Ja, ik wil! – te zien in het Fries Museum in Leeuwarden – wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk. Aan de hand van allerlei persoonlijke verhalen over de draagsters wordt in de nieuwe tentoonstelling een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk, en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. Er zijn zo'n 60 jurken te zien; van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen van Viktor&Rolf, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker. Zelfs de trouwjurk van niemand minder dan koningin Máxima is te bewonderen.
Hoe Van Gogh naar Groningen kwam
Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum een van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh ooit te zien was. Daarom vertelt het museum nu met de nieuwe expositie Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van een groep eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 bijzondere kunst naar het noorden brachten. De nieuwe tentoonstelling laat de bezoekers zien dat het toen een spannende en allesbepalende tijd was waarin veel gebeurde; een must-see voor liefhebbers van kunst, cultuur en historie.
Wu Zetian
Het Nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden komt met een primeur: de komende maanden presenteert het museum een tentoonstelling over Wu Zetian, de enige keizerin in de Chinese geschiedenis. Het Princessehof zal als eerste museum in Europa haar bijzondere verhaal weer tot leven brengen. Een verhaal dat na dertien eeuwen nog steeds springlevend is en waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen. Aan de hand van de mooiste voorwerpen van keramiek wordt het bijzondere leven van de keizerin uitgebeeld.
- Hoofdfoto: Drents Museum