Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zelf kerstkransjes bakken: zo doe je dat

Wat is er nu gezelliger dan samen koekjes bakken tijdens de feestdagen? Met dit eenvoudige recept maak je de lekkerste kerstkransjes; knapperig en met de smaak van vanille. Een traktatie die zowel op tafel als in de boom niet mag ontbreken: smullen maar!

Kerstkransjes

Ingrediënten:

Voor circa 20 koekjes

  • 200 gram tarwebloem
  • 125 gram roomboter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • snuf zout
  • uitsteekvorm voor een kerstkrans
  • amandelschaafsel (optioneel)

Zo maak je kerstkransjes:

  1. Klop de boter in circa 4 minuten luchtig samen met de basterdsuiker. Voeg de vanillesuiker en één ei toe en zeef de bloem en het zout erboven. Mix het geheel tot een glad deeg.
  2. Maak een bal van het deeg en laat dit 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  4. Haal de deegbal uit de koelkast en verdeel het in twee stukken. Leg één stuk terug in de koelkast.
  5. Bestuif het werkblad met bloem en rol de bol deeg uit tot een lap van ongeveer 1/2 centimeter dik. Steek er circa tien kerstkransjes uit met behulp van de vorm en leg ze op een bakplaat. Haal de tweede bol uit de koelkast en herhaal.
  6. De deegresten kun je tot een bal vormen, nogmaals uitrollen en daar weer een aantal kerstkransjes uitsteken.
  7. Splits de resterende eieren en klop de dooiers los. Bestrijk de koekjes met een dun laagje eierdooier en bestrooi ze eventueel met amandelschaafsel.
  8. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar en goudbruin.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock