Een moedige twijfelaar
Het boek Een moedige twijfelaar van Hilde Krips-van der Laan begint in 1911, wanneer de jonge predikant Rutger Dyckgraef Leiden verlaat voor Breede: een klein dorpje in Noord-Groningen. Voor hem en zijn vrouw Emmelie is het Groningse plattelandsleven wennen, net zoals de dorpsbewoners moeten wennen aan het stadse stel. Gaandeweg raakt Rutger gehecht aan het Groningse Hogeland en zijn nuchtere bewoners. Maar met de opkomst van de Tweede Wereldoorlog verandert zijn leven drastisch, en Rutger ontpopt zich als de leider van de lokale verzetsgroep: de Breederkring.
De vondeling
Noora, een jong meisje dat opgroeit op een Waddeneiland, vindt op een dag een achtergelaten baby in het bos. Op weg naar huis ontmoet ze een vrouw die belooft de vondeling naar de politie te brengen, maar zij verdwijnt al gauw – mét baby. Niemand gelooft Noora en ze wordt ervan beschuldigd alles verzonnen te hebben. Twintig jaar later keert ze terug naar haar geboortedorp om eens en voor altijd te bewijzen dat ze geen leugenaar is. Uiteindelijk moet de kleine en gesloten eilandgemeenschap een geheim prijsgeven. De vondeling is het nieuwste boek van de Friese schrijfster Anita Terpstra. Eerder schreef zij veelgeprezen thrillers.
De moord op Willemina Jansen
Op 22 september 1916 verdwijnt de 29-jarige Willemina Jansen uit Groningen op klaarlichte dag. Pas anderhalf jaar later wordt door bosarbeiders haar lichaam in een ondiep graf in het Kluivingsbos te Paterswolde gevonden: ze blijkt door messteken om het leven gebracht. De pers in heel Nederland volgde het onderzoek op de voet, maar ondanks alle inspanningen van politie en justitie wordt de dader nooit gevonden. Het mysterie van Willemina Jansen inspireerde schrijfster Marijke Verhoeven tot een historische detective waarin de moord alsnog fictief wordt opgehelderd.
Tussen klei en koolzaad
Tussen klei en koolzaad is de poëziedebuutbundel van Janneke Slager, waarin heden en verleden samensmelten in weemoedige, natuurdoordrenkte taal. Seizoenen die voorbijgaan, leven dat verwelkt en weer opbloeit – net als de relaties die Slager in deze bundel beschrijft. Over ragfijne lijnen tussen geliefden, familie en zichzelf. Over een gereformeerde jeugd op het Groningse platteland, de plek die ze als 17-jarige zo snel mogelijk wilde verlaten, op zoek naar een groots en meeslepend leven, maar waar ze na haar 40ste met weemoed naar terugkeerde. Want je kunt het meisje wel uit de klei halen, maar de klei niet uit het meisje.
Mut kunn’n! - Carbidschieten in de provincie
Carbidschieten is een knallend spektakel dat inmiddels diepgeworteld is in het plattelandsleven van Noord- en Oost-Nederland. Voor veel bewoners is het meer dan enkel een oud en nieuwtraditie; het vormt een wezenlijk onderdeel van hun identiteit, naast de vertrouwde rituelen rond geboorte, huwelijk en dood en feesten als kerst en sinterklaas. In Mut kunn’n - geschreven door Johan Ekkel en John van Zuthem - wordt deze eeuwenoude gewoonte uitgebreid belicht: hoe is het ontstaan en welke rol speelt het in de regio? Daarnaast komen in dit boek ook andere bijzondere oudejaarstradities aan bod.
- Redactie Noorderland
- Stella Dekker fotografie via Marketing Groningen, Uitgeverij Kleine Uil