Ingrediënten (voor 4 à vijf personen):
voor de pavlova
- 3 eieren
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 el maïzena
Voor de topping
- 300 milliliter slagroom
- 200 gram roomkaas
- 70 tot 100 gram witte basterdsuiker
- 6 Bastognekoekjes
- 300 gram kersenvlaaivulling
- 1 zakje Klop-Fix
Zo maak je de monchoutaartjes:
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Splits de eiwitten van het eigeel. Klop in een vetvrije kom de eiwitten op tot stijve pieken. Voeg de suiker beetje bij beetje toe en mix steeds even door. Als alle suiker is opgenomen voeg je het citroensap en de maïzena toe.
- Vorm met een spatel vier à vijf dotjes van het eiwitschuim en doe deze op een bakplaat met bakpapier. Maak de dotjes niet te groot: zo’n 7 cm is goed.
- Bak de pavlova in 1 uur gaar en laat ze dan een uur in de oven staan zonder dat deze nog aanstaat. De ovendeur zet je in dat laatste uur op een kier.
- Ga ondertussen met de topping aan de slag: klop in een kom eerst de slagroom stevig op en voeg daarna de roomkaas, suiker en Klop-Fix toe voor de stevigheid.
- Haal de pavlova uit de oven en leg op bordjes. Doe hierop het roomkaasmengsel en een paar lepels kersenvlaaivulling. Breek de Bastognekoekjes in grove stukken en verdeel deze over de toetjes. Tip: de pavlova kun je drie dagen van tevoren maken als je ze in een luchtdichte bak bewaard. Het roomkaasmengsel kun je ook eerder maken. Als deze ondertussen slap(per) is geworden, kun je het voor het opdienen nogmaals in zijn geheel opkloppen.
Culinair
- Corien Stellingwerf - Coriens Iten
- Corien Stellingwerf - Coriens Iten