Geweldige balans
Deze soep is een geweldige balans tussen het romige van de mascarpone, het hartige van de gesmoorde champignons en de frisse touch van de citroen. Met dit recept maak je vier porties; aan de slag!
Ingrediënten:
Voor de soep
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 750 gram champignons
- 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini, in 150 milliliter kokend water geweekt)
- 2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)
- 3 takjes krulpeterselie (steeltjes en blaadjes fijngesneden)
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 theelepels truffelpoeder of 1 eetlepel zwarte truffelolie
- 500 milliliter groente- of paddenstoelenbouillon
- 250 gram mascarpone
- geraspte schil en sap van 1⁄2 citroen
- 1 theelepel honing
- cayennepeper, zeezout en zwarte peper naar smaak
Als topping
- handje waterkers
- geraspte schil van 1⁄2 citroen
- 1 takje peterselie (alleen de blaadjes, fijngehakt)
- zwarte peper
- 1 takje rozemarijn (optioneel)
Zo maak je de champignonsoep:
- Smelt de roomboter in een diepe soeppan op laag vuur. Voeg de olijfolie toe en laat goed heet worden. Doe de knoflook en ui erbij. Fruit aan en voeg de champignons toe. Wacht tot de champignons beginnen te zweten en roer het eekhoorntjesbrood inclusief het weekwater erdoor. Voeg de rozemarijn, krulpeterselie, tijm, het truffelpoeder en naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Laat 45 minuten
- Voeg de bouillon toe en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 45 minuten koken met het deksel op de pan. Roer af en toe.
- Schep de mascarpone, de citroenrasp, het citroensap, de cayennepeper en honing erdoor.
- Pureer de soep met een staafmixer maar zorg ervoor dat er nog steeds een goede structuur van de champignons in zit. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en schenk de soep in kommen.
- Leg voorzichtig een handje waterkers boven op de soep. Strooi er ook wat citroenrasp bovenop. Maak het af met peterselie en fijngemalen zwarte peper. Een takje rozemarijn is leuk voor de presentatie, maar niet noodzakelijk.
Culinair
- Janine de Roode - Soep-er
- Daisy Ranoe, Janine de Roode - Soep-er