Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De heksen van Westerwolde: wandelroutes om met Halloween te lopen

Op 31 oktober is het Halloween. Deze eeuwenoude feestdag staat ook wel bekend als Allerheiligenavond bij katholieken, of als Samhain in de oude Keltische cultuur. Van oorsprong was het een gelegenheid om stil te staan bij de dood, maar tegenwoordig wordt er vaak een leuk feest van gemaakt met verkleedpartijen en griezelige films. Om je alvast in de stemming te brengen hebben we twee wandelroutes door het Groningse gebied Westerwolde voor je uitgezocht, beide met een eigen verhaal over heksen.

Westerwolde

De Geeselberg

Tussen het Groningse dorpje Wedde en buurtschap Wessinghuizen vind je een kleine heuvel begroeid met bomen. Omringd door akkers en natuurlandschap lijkt het misschien een rustig onderdeel van de omgeving, maar toch steekt het af. Wie de heuvel in de verte op ziet doemen, wordt wellicht bekropen met een beladen gevoel. Hier hebben zich namelijk gruwelijke dingen afgespeeld.

Tussen 1587 en 1597 zijn hier meer dan 20 mensen op beschuldiging van hekserij gemarteld en daarna levend verbrand. Ook stond er een galg. Op een gedenksteen staan de namen van de mensen die hier zijn omgekomen tijdens de heksenprocessen. Officieel heet deze plek de Geeselberg, maar in de volksmond wordt het de Gieselbaarg genoemd.

Route 1: de Weg van Wedde

De 'Weg van Wedde' is een route van 11 kilometer die je door het landschap rondom de Geeselberg brengt. De volledige route vind je op de website van Weg van Wandelen, maar de tocht start in ieder geval bij de Burcht van Wedde, waar mensen in de zestiende eeuw werden veroordeeld tot heks. Je kunt er in enkele kamers naar binnen en een rondje langs de gracht lopen.

Daarna wandel je verder door het glooiende landschap van Westerwolde en brengt de route je naar de Geeselberg. Je kunt er plaatsnemen op een bankje en stilstaan bij de gedenksteen. De weg vervolgt zich langs bos, velden, veen en een uitkijktoren. Tussen de oude boerderijen en in het ongerepte landschap kom je bijna niemand tegen – of verraadt de ruisende wind misschien de aanwezigheid van geesten uit het verleden?

Mysterieus Westerwolde. Foto: Adobe Stock

Heksje Hasje

In de omgeving van Sellingen speelt zich een legende rondom heksen af. Lang geleden, toen Westerwolde alleen nog uit moeras, veen en weide bestond, leefden er kabouters, trollen, heksen en witte wieven. Ook Hasje leefde hier: deze kleine heks had altijd koude voeten door het natte moeras en was daarom vaak aan het niezen... Hasjoe! Hasje! Daar verdiende ze haar naam aan.

Heksje Hasje vestigde zich uiteindelijk op een zandheuvel, waar ze droge voeten hield en 's nachts een vuurtje maakte om warm te blijven. De legende luidt dat reizigers die in de avonden nog over de zandpaden – ook wel tangen genoemd – door het moeras dwaalden, Hasjes licht in de verte konden volgen en 's nachts veilig op haar heuvel konden verblijven. In het daglicht vonden ze dan hun weg terug.

Dit verhaal had overigens ook een keerzijde: mensen met kwade bedoelingen liet Hasje opzettelijk verdwalen door haar licht te doven. Zo gaat het verhaal dat een rijke koning met een wagen vol goud door haar gebied reed. Deze man verhongerde zijn volk en ging er zelf met de rijkdom vandoor. Hij verdwaalde vlak voor Hasje's berg en ging ten onder in het veen. En de wagen met goud? Die is helaas nooit meer gevonden.

Route 2: Heksen en Hooilanden

De route 'Heksen en Hooilanden' van Routebureau Groningen brengt je dwars door het legendarische landschap van Heksje Hasje. De volledige route vind je op de website van Routebureau Groningen, maar de tocht begint in ieder geval in Sellingen en neemt je mee naar de Hasjesberg – nu de Hasseberg genoemd – waar Hasje zich vestigde. Wandel bijna 13 kilometer door bos en velden, en stop onderweg ook even bij het openluchttheater. Op een grauwe herfstdag zie je misschien wel het vuur van Hasje in de verte branden.

Routes
  • Weg van Wandelen, De Verhalen van Groningen, Routebureau Groningen, Verhalenbank
  • Adobe Stock