Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je bitterballen met droge worst

Liefhebber van een lekker stukje droge worst én bitterballen? In dit recept combineren wij die twee. Deze snack is perfect voor de borrel, als opwarmer na een wandeling, of gewoon omdat het kan. Bind je keukenschort maar vast, we gaan aan de slag met een typisch Noorderlands hapje vol karakter! 

Bitterballen

Lokale twist

Dit smakelijke borrelhapje komt uit het kookboek Achter de Koezen, waarin je de veelzijdigheid van de Groningse keuken ontdekt. Van vertrouwde Groningse klassiekers tot moderne gerechten met een lokale twist: de tientallen recepten zijn om van te watertanden. Noorderland dook de keuken in met dit bijzondere recept voor bitterballen met droge metworst.

Ingrediënten:

Voor zo'n 12 stuks

  • 1 droge metworst
  • halve witte ui (gesnipperd)
  • 4 eetlepels tarwebloem
  • 200 milliliter bouillon
  • 6 eetlepels slagroom (ongeklopt)
  • 2 gelatineblaadjes
  • eiwit van 1 ei
  • paneermeel
  • gehakte peterselie naar smaak

Zo maak je de bitterballen met droge worst:

  1. Snijd de droge worst in kleine stukjes (van ongeveer 5 bij 5 mm).
  2. Bak de worst en ui met een snufje zout en een klontje boter in een koekenpan totdat de stukjes worst knapperig en de uitjes glazig zijn.
  3. Voeg bloem toe, roer goed en bak nog 2 minuten op laag vuur.
  4. Schenk de bouillon erbij, beetje bij beetje, en roer goed door. Voeg dan de room toe.
  5. Laat de ragout lauw worden en voeg de gelatine toe en roer totdat dit goed is opgelost. Voeg als laatst de gehakte peterselie toe.
  6. Laat de ragout afkoelen door deze, afgedekt, even in de koelkast te zetten en draai er daarna balletjes van.
  7. Maak een mengsel van eiwit met een scheutje water en roer dit door met een vork.
  8. Doe wat paneermeel op een bord en rol de balletjes door het paneermeel.
  9. Doop de balletjes door het eimengsel en doe een tweede dip in de paneer, zodat de ragout evenredig bedekt is.
  10. Bewaar de bitterballetjes even in de vriezer.
  11. Je kunt de bitterballen op verschillende manieren frituren: met een friteuse, maar je kunt ook olie in een braadpan of wok te doen en tot 180 graden te verhitten. Frituur de bitterballen 2 à 3 minuten. Laat ze even afkoelen voordat je ze eet en serveer ze met een saus naar keuze. Smullen maar!
Culinair
  • Achter de Koezen
  • Clark Douglas - Unsplash