Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland roept Hindeloopen uit tot Mooiste Plaats van Noord-Nederland 2024

Vorig jaar won Appingedam; nu is het de beurt aan deze Friese stad. 

Hindeloopen

Hindeloopen hééft het. De kleurrijke setting die schilderachtig en stoer tegelijk is. Monumentaal maar ook vol van leven. Het welvarende handelsstadje aan de boorden van de Zuiderzee groeide uit tot toeristenmagneet aan het IJsselmeer, en volgens onze Noorderlandlezers is het dé Mooiste Plaats van Noord-Nederland 2024. Gasten uit alle windstreken komen graag op ontdekkingsreis in dit Elfstedenstadje, dat formeel Fries is, maar toch vooral lekker eigenzinnig blijft.

'Dit is Hindeloopen'

'Ik dacht dat het een stuk frisser zou worden vandaag,’ zegt de dame bij de eetkraam, terwijl ze haar dienblad aanpakt met daarop twee porties kibbeling. ‘Er was ook veel meer wind voorspeld voor Friesland.' De visboer rolt met zijn ogen, roept uit: ‘Jáaha, voor Fríesland! Maar dit is Hindeloopen.’ En daarmee is de kous blijkbaar af. Er wordt smakelijk gelachen op het terras van de Havenkade, al maakt de visverkoper beslist geen grap. Een opmerking als deze is veelzeggend voor de Hylper trots, het gevoel dat diep zit bij de lokale bevolking: Hindeloopers zijn géén standaard Friezen, niet in een hokje te plaatsen. Maar gewoon anders.

Een eigen taal

Precies dát klonk eerder op de dag ook al door in de woorden van Pieter Bootsma (53), autochtoon en mede-eigenaar van het gelijknamige familiebedrijf aan Kleine Weide. ‘Als wij onderling Hindeloopers gaan praten, dan verstaat de Fries ons niet.’ Pieter, die net als zijn vader en nog enkele prominente stadgenoten, de kunst van het Hindelooper schilderwerk beheerst, had er zelfs een tikje triomfantelijk bij gekeken.

‘Onze eigen taal heeft veel meer verwantschap met het Duits, Engels soms ook, wat Noors en Zweeds.’ Om daar vergenoegd aan toe te voegen: ‘Wij hebben ook een eigen woordenboek.’ Een uniek dialect dus. Het tekent de eigenheid van dit markante plaatsje. Nauw verbonden met de Hanze onderhield het veel contacten met de buitenlandse handelspartners van overzee, en veel minder met het Friese binnenland, ver achter de dijk. Dat voel je nog steeds.

Leestip: kriskras door dit stadje vind je borden met (soms bekende) uitdrukkingen in de eigen taal, die een markant stukje Hindelooper geschiedenis illustreren. Zoals deze: Waa’t naets fisket, mut oerdeis syn notten drûgje.

Verder lezen

Het volledige verhaal over Hindeloopen, de Mooiste Plaats van Noord-Nederland 2024, lezen? Deze verscheen in de nieuwste zomereditie van Noorderland. Deze editie ligt tot 20 augustus in winkels in heel Nederland en is ook te bestellen via onze eigen webshop.

In deze zomereditie beschrijven we waarom Hindeloopen er met deze titel vandoor gaat, spreken we met de Groningse zanger Arnold Veeman, bekijken we de paardenreddingboot op Ameland en sommen we de lekkerste BBQ-recepten op. Dit – en nog veel meer! – lees je nu in onze nieuwe zomereditie.

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Adobe Stock