Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek deze NS-wandelingen in het noorden

Wandel mooie routes vanaf treinstations Leeuwarden en Assen.

NS-wandelingen

Uit de trein stappen en beginnen aan een mooie wandeling: dat kan met de NS-wandelingen. Door heel Nederland heeft NS in samenwerking met Wandelnet wandelroutes uitgestippeld van gemiddeld 15 kilometer, zowel door steden als natuur. Zo ook deze routes vanaf de treinstations in Assen en Leeuwarden.

NS-wandelingen zijn handig als je geen auto hebt en toch op een nieuwe plek wilt wandelen, of gewoon leuk voor wanneer je eens wat anders wilt proberen. Het is ook nog eens duurzaam om met het openbaar vervoer te reizen. Op de informatiepagina’s van elke route op de website van NS vind je gratis te downloaden routekaarten en -omschrijvingen. Zo krijg je stap-voor-stap uitleg over de routes en de bezienswaardigheden onderweg. Langs de routes wijzen geel-rode tekens met het NS-logo je de weg.

Assen

Deze gevarieerde route van 15 of 10 kilometer door het Drentse landschap brengt je vanaf station Assen naar Rolde, het land van Bartje, Kampsheide en weer terug naar historisch Assen. Weilanden, bossen, Drentse boerderijen en een beek sieren het wandelpad. Je vindt er horecagelegenheden en komt daarnaast hunebedden tegen.

Al wandelend door het Drentsche Aa-gebied loop je langs vennetjes, heide en moeras en brengt het wandelpad je over houten vlonders. Eenmaal terug in Assen kun je plaatsnemen op een terras of het Drents Museum bezoeken.

Leeuwarden

Deze wandeling neemt je mee door de historische binnenstad van Leeuwarden. Via een 6,5 kilometer lange route kom je langs grachten, winkels, restaurants en bezienswaardigheden zoals de Prinsentuin en het Stadhouderlijk Hof. Leeuwarden werd in 2018 nog uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, dus is er meer dan genoeg te zien in deze historische plaats. Daarnaast kun je aan het einde van de wandeling nog verschillende musea bezoeken, zoals het Fries Museum of keramiekmuseum Princessehof.

Maar ook als je graag een kijkje buiten het stadshart neemt, kan dat: het is mogelijk om de wandelroute met 6 kilometer uit te breiden. Dan wandel je ook nog langs de voormalige land- en tuinbouwgebieden van de stad en zie je de monumentale waterloop de Potmarge.

Routes
  • NS, Wandelnet
  • Adobe Stock