Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: vaar mee door het Reitdiepgebied

En stap aan boord van de historische garnalenkotter ZK4.

Reitdiepgebied

Het Reitdiepgebied behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Wie dit schilderachtige stuk Groningen graag een keer wil verkennen kan deze zomer deelnemen aan de Beurtvaart over het Reitdiep. Stap aan boord van een historische garnalenkotter - een vissersschip - en neem je verrekijker in de hand om de omgeving te verkennen.

Een volle dag

In juni, juli en augustus kun je in verschillende weekenden deelnemen aan de Beurtvaart over het Reitdiep. Garnalenkotter ZK4 brengt je op zaterdag al varend van Zoutkamp naar Groningen, of op zondag van Groningen naar Zoutkamp. Een gids van Het Groninger Landschap brengt tijdens de tocht de verhalen van het Reitdiepgebied tot leven. Deze regio was in de vroege middeleeuwen een van de meest dichtbevolkte en welvarende gebieden van West-Europa, maar is nu juist een ongerept weidevogelgebied waar het water als een natuurlijke barrière door het landschap loopt.

In de middag wordt er een lunch geserveerd bij het restaurant Garnwerd aan Zee. Voorafgaand of na de lunch wandelen de deelnemers met de gids door het historische dorpshart en langs de vele monumenten van het wierdedorp Garnwerd. Aan het einde van de tocht brengt een taxi je terug naar de opstapplaats.

Praktische informatie

De tocht is een samenwerking tussen het Visserijmuseum in Zoutkamp, Museum aan de A in Groningen en Het Groninger Landschap. Wie graag meevaart kan zich opgeven via de website van het Visserijmuseum. Hier vind je ook meer informatie over de tocht. Deelname bedraagt €75 per persoon en daar zitten de taxirit, lunch en koffie of thee ook bij inbegrepen. Voor Beschermers van Het Groninger Landschap en Vrienden van Museum aan de A is de tocht iets goedkoper, namelijk €65.

Uittips
  • Romy van der Lingen, Visserijmuseum Zoutkamp
  • Visserijmuseum Zoutkamp