Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op de pedalen: fietsroute door het wierdenland van Groningen

Ongerept boerenland, schilderachtige dorpen en eeuwenoude woonheuvels: je vindt het allemaal in Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Als oudste cultuurlandschap van Nederland biedt deze regio een pracht aan uitzichten en natuur. Hoe je daar optimaal van geniet? Met deze mooie fietsroute, dwars door dit wierdenland van Groningen. 

Fietsroute

Middag-Humsterland

Vandaag de dag is Middag-Humsterland één Nationaal Landschap, maar in de middeleeuwen waren het nog twee eilanden. Om droge voeten te houden leefden de mensen er op woonheuvels. De eilanden zijn inmiddels verdwenen en samengesmolten tot het gebied Middag-Humsterland, maar de wierden zijn nog goed bewaard gebleven. De dichtgeslibte wadgeulen zie je terug in de slingerende sloten, die samen met de glooiende weggetjes een zekere charme aan de regio geven. Het gebied heeft nooit grote infrastructurele ingrepen gekend en is daarom een uniek stuk cultuurlandschap.

Idyllische wierdedorpen

Op de wierden vind je idyllische dorpjes. Neem bijvoorbeeld Ezinge: dit dorp wordt ook wel "het Pompeii van het noorden" genoemd. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het wierdedorp bijna zo oud is als Rome: het wordt al sinds 600 v.C. ononderbroken bewoond. De wierde van Ezinge is waarschijnlijk onderdeel van een welvarend gebied geweest, waar sporen van grote boerderijen en veeschuren zijn gevonden, maar ook voorwerpen zoals Romeins aardewerk uit Tunesië. Museum Wierdenland in Ezinge is daarom zeker een bezoek waard, want daar worden de archeologische vondsten uit de regio getoond.

De kerk van Ezinge. Foto: Adobe Stock

De fietsroute

'Fietsroute Nationaal Landschap Middag-Humsterland' van Fietsroutes in Beeld neemt je mee door het cultuurlandschap van Middag-Humsterland. In dit gebied is een groot netwerk aan fietspaden aangelegd, waardoor je er eindeloos kunt fietsen. De route is zo'n 46 kilometer lang, dus de enthousiaste fietser kan er z'n lol op. Je fietst dwars door dorpjes als Ezinge, Oldehove, Garnwerd, Aduard en Noordhoorn. In de verte zie je ook het idyllische Niehove en Fransum liggen.

De route werkt met fietsknooppunten. Onderweg kom je dus paaltjes tegen die de weg wijzen, maar het kan handig zijn om een knooppunten-app te downloaden ter ondersteuning. Het startpunt van de route is knooppunt 59 aan de Burgemeester van Barneveldweg in Aduard. De fietstocht is echter een rondrit, dus je kunt in principe op elk punt langs de route starten. Kijk voor meer informatie over de fietsroute op de website van Fietsroutes in Beeld.

Routes
  • Routebureau Groningen, Visit Wadden, Nationaal Landschap, Fietsroutes in Beeld, Museum Wierdenland
  • Hoofdfoto: dorp Niehove via Adobe Stock