Lifestylemagazine over Noord-Nederland

'De hele dag TikTok Tammo zijn is veel te vermoeiend’

Met z’n Groningse liedjes en sketches scoort hij bij jong en oud.

TikTok Tammo

Het kan weer hoor: lekker dik doun in de toene. Oftewel: in het Hoge Noorden steken ze de barbecue aan. Spijker je streektaal eenvoudig bij met TikTok Tammo. Deze wandelende reclamespot voor Groningen Stad en Ommeland is alweer enige tijd een kijkcijferhit op social media. Met z’n liedjes en sketches scoort hij bij jong én oud.

Zodra de royaal bebaarde chansonnier Doar bluit mien eerappellaand van Ede Staal inzet, prikt bij menig Groninger al snel het vocht achter de ogen. Maar het alter ego van Johannes Peetsma (34) laat ze in mum van tijd ook weer hikken van de lach, gewoon met wat gekkigheid. Da’s TikTok Tammo ten voeten uit. ‘Ach ja joh, een beetje gein. Je moet ’t leven ook niet te serieus nemen.’

Ruim 200.000 volgers

Maak kennis met Tammo. Een nogal sprietig druktemakertje uit Groningen. Grote bek, klein hartje. Herkenbaar aan een flinke baard en verbaasd opgetrokken wenkbrauw onder de eeuwige pet. Het is maar een simpele ziel met weinig wensen. Dol op z’n rode Ford Escort, na het werk een biertje – of twee – en een Klokje op z’n tijd (jonge graanjenever uit de provincie), hij houdt van zijn vrouw Anita, van slap ouwehoeren met buurman Patrick die meestal wel onder invloed van iets verkeert, of met zijn oversekste neef Kevin. De doldwaze andere ik van Johannes Peetsma heeft meer dan 200.000 volgers op de diverse kanalen van social media en zijn schare fans groeit nog elke dag.

Favoriet: bietn kiekn

Tsja hoe komt dat, Tammo is een beetje ’n gekke gast. Stoer en toch ook een laiverd. Booming bij jong én oud vanwege z’n tongval en talent voor entertainment. In hilarische filmpjes op TikTok, Instagram en Facebook zien we hem vaak hysterisch met het groen-wit-rood-blauw van Groningen door beeld rennen. Regionale kleuren als statement. Met de thuisvlag bakent hij in een video z’n territorium af, tijdens een van zijn favoriete bezigheden: bietn kiekn. Zo beschermt Tammo zijn provincie tegen indringers. De Friezen bijvoorbeeld. “Staatsvijand” nummer één.

Online is het lachen, gieren, brullen met zijn alter ego, maar buiten schermtijd zien en horen we gewoon Johannes weer. Aan de hoge tafel in het kantoor van de Mediacentrale op Europapark, even onder de rook van Stad, schuift een serieuze jongeman aan. Wél de pet, maar even geen grollen in een vet Gronings accent. Hij spreekt gewoon Algemeen Beschaafd Nederlands. ‘Toch overlappen onze levens elkaar steeds meer,’ bekent Johannes. ‘Maar ik probeer ze bewust gescheiden te houden. Mijn privé is wat anoniemer. Bovendien: de hele dag Tammo zijn is véél te vermoeiend.’

Verder lezen

Meer lezen? Het volledige interview met Johannes Peetsma verscheen in de nieuwe Kidsspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 25 juni 2024 in winkels in heel Nederland. Voor deze editie spraken we met de makers van een nieuw kinderboek over Groningse aardbevingen, gaan we spoorzoeken, doken we de geschiedenis in voor eeuwenoude kindertradities en -gebruiken uit het noorden, proeven we Groningse limonade en sommen we de leukste routes en uittips voor de (klein)kinderen op. Haal dit nummer snel in huis!

Mensen
  • Jolanda de Kruyf
  • Marius van der Leij