Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Slimme tips voor een ongebruikte zolder

In dit artikel zetten we alle mogelijkheden op een rij. 

Zolder

Heb jij een zolder en gebruik je die alleen voor opslag? Jammer van de ruimte! Een zolder biedt veel slimme mogelijkheden waarmee jij het woonoppervlakte van je huis vergroot. Wil jij de zolder ook gebruiken voor meer dan alleen opslag? We geven je graag een paar ideeën voor het nuttig gebruiken van de ruimte.

Het thuiskantoor

Werk jij veel vanuit huis? Een eigen werkplek waar je ongestoord werkt is dan ideaal. En de zolder is daar, met wat aanpassingen, heel geschikt voor. Kijk eerst of er voldoende licht en frisse lucht binnen kan komen. De hele dag bij kunstlicht werken in een bedompte lucht is niet bevorderlijk voor de concentratie, en je krijgt er waarschijnlijk ook hoofdpijn van. Heeft de zolder een (dak)raam dat open kan? Kies dan voor isolerende raambekleding. Dit zorgt er voor dat op warme dagen de hitte buiten blijft, en je op koude dagen de warmte binnen houdt.

Heb je geen of een klein raam dat niet open kan? Overweeg dan een (dak)raam te laten installeren, of een lichtkoepel als het huis een plat dak heeft.

Het inrichten van de werkplek hoef je niet heel ingewikkeld te maken. Een goed bureau, een in hoogte verstelbare stoel en voldoende opbergmogelijkheden vormen de basis, daarna kun je lekker gaan aankleden met elementen waarbij het voor jou prettig werken is. Met een paar planten bijvoorbeeld, een lekker kleed op de vloer of wat kleurrijke accessoires geven de werkplek een persoonlijk tintje. Doe thuiswerkplek inspiratie op via internet of trek de woonstijl van de rest van je woning door naar je thuiskantoor.

De logeerkamer

Krijg jij wel eens gasten die blijven slapen en wil je ze meer bieden dan de bank in de woonkamer? Tover de zolder dan om tot een logeerkamer! Kies daarvoor een neutrale stijl, zoals de moderne woonstijl, of de modern landelijke stijl, zodat iedereen zich er snel thuis voelt. Rustige, lichte kleuren op de muren, een kleed op de vloer, verduisterende gordijnen en natuurlijk een comfortabel bed zijn de belangrijkste elementen. Let er wel op dat het dak goed geïsoleerd is. Zomer en winter scheelt dat veel stookkosten of airconditioning.

De speel- of hobbykamer

Heb jij kinderen? Denk dan eens aan een speelkamer voor de zolder! Een eigen ruimte voor de kinderen waar ze zich lekker kunnen uitleven, verkleden, knutselen, gamen en misschien ook wel huiswerk maken, zonder dat jij in de rommel of het lawaai zit. Verdeel de zolder in verschillende hoeken die elk een eigen thema hebben, zoals een knutselhoek, een leeshoek en een verkleedhoek, en richt de ruimte daarop in. Eventueel kun je de ruimtes van elkaar scheiden door gordijnen aan het plafond te hangen.

Heeft de zolder een (groot) raam? Kies dan voor raambekleding waarbij je de mate van lichtinval zelf kunt bepalen, zoals top down bottom up plisségordijnen of aluminium jaloezieën. Daarmee heb je altijd de juiste sfeer in de ruimte, van lekker licht bij het knutselen tot (half)duister tijdens het gamen.

Heeft de woning een schuin dak? Timmer dan een deel af tot knieschotten, zodat je lekker veel opbergruimte hebt en de zolder altijd netjes en opgeruimd blijft.

Cultuur
  • veneta.com