Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wonen in een historisch molenaarshuis in Friesland

Deze parel van een huis staat te koop op Funda.

Molenaarshuis

Op de redactie van Noorderland struinen we Funda graag af op zoek naar bijzondere huizen in het noorden. Deze week vonden we een heerlijke plek mídden in de Friese natuur. De voormalige molenaarswoning in Nijetrijne heeft uitzicht op molen De Rietvink en ligt aan vaarwater. Je loopt vanaf het pad langs het huis zo natuurgebied De Rottige Meente in.

Oase van rust

Dit molenaarshuis uit 1906 draagt de naam het Puttertje, misschien wel een verwijzing naar de gelijknamige kleine vogel die ook in De Rottige Meente broedt. Hier is het écht rustig: het huis is omgeven door rietlanden, petgaten en water.

Bezoekers van de molen en het handjevol huizen dat hier staat moeten de auto verderop achterlaten. Bij het Puttertje zie je dus alleen fietsers, wandelaars en kleine boten voorbijkomen - en ja, met een beetje geluk dus ook putters.

Lekker knus

Laten we binnen een kijkje nemen, want wat moet dit een fijne plek zijn om te wonen. Het huis is licht en er hangt een knusse sfeer. Bonte vloerkleden, pastelkleuren, veel hout en klassieke spullen maken het hier gezellig. Welk detail vind je het leukst: het schilderij aan de muur of het antieke rekenrek?

Onze ogen vallen meteen op de oude houtkachel, die prachtig is versierd met een schouw van blauwwitte tegeltjes. In de winter is het hier vast goed toeven: wij zien onszelf al bij het vuur zitten met een goed boek. Wil je alvast meer foto’s van het huis bekijken? Klik dan hier.

De natuur in huis

Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want zelfs ín de woning krijg je de natuur van De Rottige Meente mee. Deze voormalige veenpolder is nu een natuurgebied met een afwisseling van droge plekken en water, waardoor je er veel bijzondere planten en dieren ziet. Vanuit de openslaande deuren in de eetkamer kijk je zo het veld in: het is bijna alsof je er al in staat.

Voor wie liever echt naar buiten gaat zit er een jaloersmakend grote tuin van tweeënhalve hectare bij het huis. De woning telt daarnaast vijf slaapkamers, dus voor de creatieveling is er ruimte voor een klein atelier. Het totale kostenplaatje? Het molenaarshuis staat te koop voor €750.000 k.k.

De molen

Ook molen De Rietvink staat te koop, met een bijbehorend huis en horecagelegenheid. Ben je nieuwsgierig? Houd dan de website van Noorderland in de gaten, want volgende week verschijnt deze molen in onze Parel op Funda-rubriek.

Cultuur
  • Redres de Bouwkunstmakelaar
  • Redres de Bouwkunstmakelaar