Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Funda-Parel: monumentale molen in de Friese natuur

Zou jij ‘m in je tuin willen hebben?

Funda-Parel

Funda afstruinen op zoek naar parels van huizen: wie houdt er nou niet van? Ook de redactie van Noorderland gaat graag voor je op zoek naar bijzondere woningen in het noorden. Niet per se om te kopen, maar gewoon om een keer naar binnen te gluren. Vorige week kon je al een kijkje nemen in een voormalige molenaarswoning in het Friese Nijetrijne. Nu staat ook de naastgelegen poldermolen De Rietvink te koop, mét woonhuis en theehuis. Neem samen met ons een kijkje in deze Funda-parel.

De Rietvink

We kijken meteen bij de monumentale molen, want wat is dít bijzonder, zeg. Een molen die niet als museumstuk fungeert, maar gewoon een onderdeel van je tuin is. De molen is echter niet alleen maar decoratief: De Rietvink is in 2010 gerestaureerd en werkt dus nog steeds. Wanneer de wind gunstig staat kan-ie het water van de polder naar de boezem pompen.

Eenmaal binnen nemen de reusachtige balken en het functionerende draaiwerk je even mee terug in de tijd. De Rietvink komt uit 1855: toen verscheen-ie als eerste van de in totaal zes molens die de Veenpolder rijk is. Dit gebied moest ingepolderd worden, omdat er door vervening meer overstromingsdreiging kwam. De molen kent dus een bijzondere geschiedenis.

Midden in de natuur

De Rietvink staat aan de rand van natuurgebied de Rottige Meente. Deze voormalige veenpolder bestaat uit rietlanden, petgaten en water; door de afwisseling van droge en natte gebieden vind je er veel bijzondere planten en dieren. Een fijne plek voor de natuurliefhebber, dus. Zie jij jezelf al in de tuinstoel aan het water zitten, met een wijntje in je hand? Omgeven door de stilte kom je hier écht tot rust.

In het water

Bij de poldermolen hoort ook een woning. Deze is gebouwd aan het water van de Helomavaart, waar je de boten (vanaf de bank!) rustig langs ziet varen. Ons oog valt meteen op de grote ramen in de woonkamer: het lijkt wel alsof je hier ín het water staat. Wie goed kijkt, ziet ook een vogel zitten op de dukdalf - dat is die zware paal in het water. De natuur komt bijna in huis.

Het balkenplafond lijkt wel een knipoog naar het houtwerk van de Rietvink. Ook de houtkachel zorgt voor een ouderwets gezellig gevoel: wij zien onszelf hier al bij het knusse vuur zitten. Ben je nieuwsgierig naar hoe de rest van het huis eruitziet? Hier vind je alvast meer foto's.

Theehuis

In de tuin staat ook een overkapping met een keuken, toiletten en een opslagruimte. Deze is door de huidige eigenaren gebruikt als theehuis voor bezoekers van de molen en natuurgebied de Rottige Meente. Overigens kun je het ook gebruiken als een plek om te klussen, of bijvoorbeeld als een atelier. De omgeving is in ieder geval inspirerend genoeg voor wat creativiteit!

Vanaf het pad dat tussen de woning en de molen loopt, wandel of fiets je gelijk de Rottige Meente in. Daarnaast kun je ook zo het water op met een boot. Het totale kostenplaatje? De woning mét molen en theehuis staat nu te koop voor €995.000. k.k.

Huis en tuin
  • Mijn Makelaar Heerenveen, Funda
  • Mijn Makelaar Heerenveen, Funda