Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dagje uit: 5x leuke dingen om te doen tijdens de voorjaarsvakantie

Wij sommen de leukste uittips voor je op.

Colorful white and purple crosuses on the brink square in Assen, Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

De voorjaarsvakantie is aangebroken in het noorden: de ideale tijd om samen eropuit te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Of je nu een groot natuurliefhebber bent of liever op de culturele tour gaat: Noorderland deelt vijf tips waarmee je gegarandeerd een leuk dagje uit gaat beleven. 

Antonio López bij het Drents Museum in Assen

Het Drents Museum heeft nu een Nederlandse primeur met de nieuwe tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme. Tientallen tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van de bekende Spaanse kunstenaar Antonio López worden tentoongesteld in een prachtig aangeklede zaal.

De kunst van López is heel precies: hij werkt zo gedetailleerd, dat hij soms wel tientallen jaren bezig is met een werk. Zijn onderwerpen lopen ver uiteen, van weidse stadsgezichten tot huiselijke portretten. Als bezoeker kun je ook aan de slag bij Studio López, waar je de technieken en perspectieven van López kunt nabootsen.

Fietsroute door De Onlanden bij Groningen

Stap op de fiets en laat de natuur aan je voorbij zoeven met deze mooie fietsroute door De Onlanden, een waterrijk natuurgebied vlakbij de stad Groningen. Tijdens dit dagje uit kom je van alles tegen: van de bruine Limousin-koeien bij biologische kijkboerderij ’t Hoogeveld tot ooievaars, die de vennetjes en meertjes afgaan op zoek naar voedsel.

De Onlanden bestaat uit relatief nieuwe natuur op de grens van Drenthe en Groningen. Het waterrijke gebied is niet alleen belangrijk voor dieren, maar ook voor de waterhuishouding van de stad Groningen. Vanaf de hoge uitkijktoren, midden in De Onlanden, kun je zelfs de Martinitoren zien.

Scène uit Elfstedentocht-musical De Tocht in Leeuwarden. Foto: De Tocht

Musical De Tocht in Leeuwarden

Bij het Friso Theater in Leeuwarden speelt nu de spectaculaire musical De Tocht. Hier beleef je de Elfstedentocht alsof je bij een echte "Tocht der Tochten" bent. Naast het behalen van het felbegeerde Elfstedenkruisje draait het meeslepende verhaal van De Tocht vooral om doorzettingsvermogen en vriendschap.

Naast de reguliere shows in de middag en de avond kun je ook de speciale ochtendvoorstelling bezoeken op woensdag 21 februari 2024. Dan gaan de deuren van het Friso Theater al om 05.00 uur open: een leuke knipoog naar het traditionele tijdstip waarop de Elfstedentocht van start gaat.

Op het Dwingelderveld kun je samen op avontuur gaan met een 'escape room' voor buiten. Foto: Adobe Stock

Outdoor Escape op het Dwingelderveld

Zin in een actief dagje uit in de prachtige natuur van Drenthe? Met de Outdoor Escape van Natuurmonumenten – een ‘escape room’ voor buiten – ga je met een koffer en je mobiele telefoon op pad in Nationaal Park Dwingelderveld. Onderweg los je samen raadsels op om uiteindelijk een mysterie te ontrafelen.

Iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen en er zijn twee verschillende routes om uit te kiezen. De route ‘Water’ duurt ongeveer 45 minuten. Met de route ‘Schaap’, waarbij de puzzels wat pittiger zijn, ben je ongeveer een uurtje bezig.

Tentoonstellingen bij het Fries Museum in Leeuwarden

Bij het Fries Museum, in de binnenstad van Leeuwarden, zijn er nu meerdere interessante tentoonstellingen te zien. Zo kun je de best beoordeelde tentoonstelling ooit van het museum bezoeken. Christoffel & Kate Bisschop - Verlangen naar vroeger gaat over een artistiek "powerkoppel" uit de 19de eeuw. Ze schilderden voor belangrijke opdrachtgevers, zoals het Nederlandse koningshuis.

Ook is er nu een tentoonstelling te zien – van een hedendaags kunstenaarsechtpaar – over Friesland door de ogen van Vermeer. Met een "Elfstedentocht" langs Friese steden lieten Randolph Algera en Gabriëlle Westra zich inspireren door Johannes Vermeer, een van de bekendste Hollandse meesterschilders uit de 17de eeuw. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken in de entreehal van het het Fries Museum.

Uittips
  • Colorful white and purple crosuses on the brink square in Assen, Netherlands