Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fries Museum sluit 2023 af met best beoordeelde tentoonstelling ooit

Heb je 'm al gezien?

Tekst en fotografie: Fries Museum

Mooi nieuws voor het Fries Museum in Leeuwarden: de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop, die eerder dit jaar opende, is met een 9 de best beoordeelde tentoonstelling van het museum ooit. De tentoonstelling is inmiddels wegens succes verlengd en is nog tot en met 7 juli 2024 te zien. 

In de populaire tentoonstelling maak je kennis met de Friese kunstenaar Christoffel Bisschop en zijn Engelse echtgenote Kate. Samen vormden zij hét powerkoppel van de 19de eeuw.

Christoffel & Kate Bisschop

Beide kunstenaars leefden in een tijd van industrialisatie en grote veranderingen, maar écht thuis voelden zij zich daarin niet. Liever richtten ze hun blik op de 17de eeuw. Met zijn nostalgische taferelen wekte Christoffel lang vervlogen tijden opnieuw tot leven. Geliefd waren zijn verstilde Hindelooper interieurs, vaak met lezende vrouwen, mijmerend bij het raam. Hij was een van de bestbetaalde kunstenaars van zijn tijd en zijn werk werd vergeleken met andere meesters als Johannes Vermeer en Rembrandt. Zijn krachtige kleurgebruik en heldere lichteffecten bezorgden hem zelfs de bijnaam "schilder van het schitterend effect".

Ook Kate had zich als succesvolle kunstenaar ontwikkeld, met een voorliefde voor eenvoudige interieurs met moeders en jonge kinderen. Al in haar geboorteplaats Londen timmerde ze hard aan de weg en kreeg ze lovende kritieken. Nadat ze in 1869 met Christoffel trouwde en in Den Haag ging samenwonen, wist Kate als eerste vrouw werkend lid te worden van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Ook begaf ze zich in koninklijke kringen, waar de ondernemende Kate haar eigen werk en dat van haar man slim onder de aandacht bracht.

Het Fries Museum haalt het ooit zo beroemde echtpaar terug uit de vergetelheid met deze grote tentoonstelling, die laat zien hoe het verlangen naar vroeger het leven en werk van beide kunstenaars bepaalde.