Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuw bij het Drents Museum: tentoonstelling over Antonio López

Een primeur voor het museum in Assen.

Tekst: Drents Museum | Beeld: © Antonio López, La Cena [Het diner], 1971-1980, olieverf en papier op paneel, 89 x 101 cm, collectie kunstenaar (in bewaring bij Fundació Sorigué). C/o Pictoright Amsterdam 2024 

Vanaf zondag 28 januari 2024 is er een nieuwe tentoonstelling te bewonderen bij het Drents Museum: Antonio López - Meester van het Spaans realisme. Tientallen tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van de bekende Spaanse kunstenaar zijn voor het eerst samen te zien in Nederland.

Het Drents Museum organiseert regelmatig spraakmakende tentoonstellingen. Vorig jaar was bijvoorbeeld Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe te zien, waarin het verblijf van de wereldberoemde schilder in het noorden werd uitgelicht aan de hand van diverse kunstwerken en brieven.

Antonio López

Nu heeft het Drents Museum een primeur met de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Antonio López (1936), een van de meest bekende kunstenaars van Spanje. Hij maakte naam met zijn bijzondere kunstwerken, die altijd tot in de kleinste details zijn uitgewerkt.

© Antonio López, Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas [Madrid vanaf de brandtoren in Vallecas], 1990-2006, olieverf op doek, 250,5 x 406 cm, collectie Fundación Montemadrid  (in bewaring bij de comunidad van Madrid). C/o Pictoright Amsterdam 2024.

López kan lang bezig zijn met een kunstwerk, soms wel meer dan 20 jaar. Dat doet hij niet doorlopend, maar in etappes. Elk jaar keert hij terug naar dezelfde plek om verder te werken. Hij meet alles heel precies uit met een passer, tape en touwtjes.

Het werk van López is heel divers: hij maakt onder meer tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken. Ook zijn onderwerpen lopen ver uiteen, van weidse stadsgezichten tot huiselijke portretten. De kunst die López maakt, heeft altijd een link met zijn persoonlijke leven. Zo maakte hij twee grote beelden van babyhoofden, gebaseerd op zijn kleindochter Carmen.

© Antonio López, Carmen dormida [Carmen slaapt], 2008, brons, 243 x 200 x 228 cm, Fundació Sorigué (Lleida). C/o Pictoright Amsterdam 2024.

Studio López

De noordelijke kunstenaar Sam Drukker gebruikt het werk van Antonio López als voorbeeld voor zijn kunstlessen over realisme. Het Drents Museum wil bezoekers ook inspireren en uitnodigen tot interactie. Daarom heeft het museum Studio López opgezet: een ruimte waarin je als bezoeker kunt experimenteren met licht, objecten en standpunten om de kunst van López na te bootsen.

De tentoonstelling Antonio López - Meester van het Spaans realisme is van 28 januari tot en met 2 juni 2024 te zien in het Drents Museum.