Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eropuit: dit zijn dit jaar de leukste uitjes van het noorden

Dat maakte de ANWB onlangs bekend.

Woudagemaal world heritage in lemmer netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor de 'Leukste uitjes van Nederland'. Naast een landelijke titel zijn er ook voor 2024 weer winnaars uitgeroepen in elke provincie. Benieuwd naar de allerleukste uitjes in Drenthe, Friesland en Groningen? Noorderland geeft je een overzicht.

De landelijke en provinciale ANWB-verkiezingen voor de 'Leukste uitjes' vinden elk jaar plaats. Tijdens het stemmen kunnen ANWB-leden aangeven hoe tevreden ze zijn over het aanbod en de faciliteiten van een attractie.

Ook de klantvriendelijkheid en sfeer gaan op de proef, net als de prijs-kwaliteitverhouding. De landelijke titel van 2024 ging naar de Efteling in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel.

Leukste uitje van Drenthe: Eko-Tours (Exloo)

Heb je zin om eropuit te gaan in de Drentse natuur, maar dan totaal anders? Bij Eko-Tours rijd je met verschillende elektrische voertuigen naar de mooiste plekjes op de Hondsrug. Onder leiding van een gids ga je bijvoorbeeld met de open en stoere Eko-explorer op een spannende safari. Misschien spot je wel een Drents heideschaap, een ree of zelfs een wolf.

Je kunt ook op pad gaan met elektrische scooters of met een tweezitter alle leuke plekjes langs de "Hunebed Highway" ontdekken. Onderweg rijd je langs heide en hunebedden en kom je van alles te weten over de natuur en geschiedenis van de Hondsrug. En ook heel leuk: tijdens de tours kun je midden in de natuur gaan picknicken.

Leukste uitje van Friesland: Ir. D.F. Woudagemaal (Lemmer)

Een uitje van wereldformaat in Friesland: het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is namelijk door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste stoomgemaal ter wereld en nog steeds in gebruik: een knap staaltje techniek. Als bezoeker maak je de machtige stoommachines en het stromende water van dichtbij mee.

Het gebouw is een bijzonder monument uit 1920 en ontworpen door ingenieur Dirk Frederik Wouda (1880-1961), die zich liet inspireren door de beroemde architectuur van de Amsterdamse School. Geniet in de Panoramazaal van een lekker warm kopje koffie of thee en kijk spectaculair uit over het water van het IJsselmeer.

Foto: DoeZoo Leens

Leukste uitje van Groningen: DoeZoo (Leens)

DoeZoo Insektenwereld is een dierentuin in het Groningse Leens. Je kunt er diverse insectensoorten vinden, maar ook veel dieren en planten die insecten eten. Zo leer je van alles over de natuurlijke voedselketen. Mocht je het durven: je kunt niet alleen de dieren bewonderen, maar mag ze vaak ook aanraken of oppakken.

Bij DoeZoo is er veel te doen voor jong en oud, maar is er ook speciale aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij voor de dieren zorgen in het kader van dagbesteding, maar ook voor bezoekers met een beperking biedt de dierentuin een leuke en positieve ervaring.