Deeg koken met een kussensloop: zo maak je Jan in de zak

Ken jij dit traditionele gerecht nog?

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Bij de redactie van Noorderland zijn we gek op traditionele en unieke recepten, zoals een warme stamppot blauwe bliksem of een kruimige Friese kruidkoek. Maar wist je dat je ook kunt koken met een kussensloop? Zo maak je namelijk Jan in de zak, een ouderwets gerecht van deeg met boter, stroop en heerlijke rozijnen. Kook je mee?


Ingrediënten:

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram boekweitmeel
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Zout naar smaak
  • 1/2 liter melk
  • 500 gram keukenstroop
  • 125 gram boter
  • 1,5 deciliter water
  • Een kleine, schone kussensloop
  • Dik elastiek of touw
  • Satéprikker

Zo maak je Jan in de zak:

  1. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
  2. Breng een ruime pan met water aan de kook en leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan.
  3. Doe boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout in een kom en roer goed door elkaar.
  4. Voeg al roerend net zoveel melk toe tot er een romig en glad beslag ontstaat. Schep dan de rozijnen erdoor.
  5. Schep het beslag in een punt van de kussensloop en bind deze ver boven de vulling dicht met een elastiek of een touw.
  6. Leg de zak in kokend water en laat in ongeveer 3,5 uur gaar worden.
  7. Keer ondertussen de zak regelmatig. Het gerecht is gaar als een satéprikker er droog uitkomt.
  8. Verwarm ondertussen de keukenstroop in een pannetje met boter en water.
  9. Roer goed door elkaar tot een sausje. Laat de jan uitlekken en leg de vulling van de zak op een bord.
  10. Snijd de jan in plakken en schenk de saus er overheen. Eet smakelijk!


Laatste nieuws