Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deeg koken met een kussensloop: zo maak je Jan in de zak

Ken jij dit traditionele gerecht nog?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Kookfans
Soda bread in a cast iron pan with cranberries and pecans

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Bij de redactie van Noorderland zijn we gek op traditionele en unieke recepten, zoals een warme stamppot blauwe bliksem of een kruimige Friese kruidkoek. Maar wist je dat je ook kunt koken met een kussensloop? Zo maak je namelijk Jan in de zak, een ouderwets gerecht van deeg met boter, stroop en heerlijke rozijnen. Kook je mee?

Ingrediënten:

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram boekweitmeel
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Zout naar smaak
  • 1/2 liter melk
  • 500 gram keukenstroop
  • 125 gram boter
  • 1,5 deciliter water
  • Een kleine, schone kussensloop
  • Dik elastiek of touw
  • Satéprikker

Zo maak je Jan in de zak:

Culinair
  • Soda bread in a cast iron pan with cranberries and pecans sliced and served with irish butter, irish recipe idea with St Patricks day