Overheerlijke stamppot uit het noorden: blauwe bliksem

Kende je deze variatie op hete bliksem al?

Bron: Jumbo | Foto: Adobe Stock

Ken je de hete bliksem nog? Die Groninger stamppot met appels is natuurlijk al heel lekker, maar er is ook een heerlijke variatie op: blauwe bliksem. Met dit recept maak je gemakkelijk deze noordelijke wintertopper met stoofpeertjes, worst en spek.


Ingrediënten:

Zo maak je blauwe bliksem:

  1. Was de peertjes en droog ze. Schil ze daarna en verwijder de steeltjes en kroontjes.
  2. Zet de peertjes in een kookpan net onder water en voeg een beetje kaneel toe. Breng aan de kook en laat de peertjes geleidelijk doorkoken op een laag vuurtje.
  3. Pak in de tussentijd het spek en snijd in repen van ongeveer een halve centimeter. Stop vervolgens de spekrepen bij de peertjes in de pan. Gaar het spek in het kokende water.
  4. Haal nu de schil van de aardappelen en was deze. Snijd ze vervolgens in gelijke stukjes.
  5. Haal de spekrepen uit de pan. Doe vervolgens de aardappelen in de pan met een beetje zout, breng het water weer aan de kook en laat het op laag vuur doorkoken.
  6. Spoel de worst af met een beetje warm water. Doe de worst vervolgens op de aardappelen in de pan, wanneer deze ongeveer 10 minuten zijn gekookt. Snijd de spekrepen in kleine blokjes.
  7. Wanneer de worst 8 minuten heeft gekookt, controleer je of de peren en aardappelen in de pan goed gaar zijn. Haal de worst uit de pan.
  8. Giet het vocht uit de pan in een kommetje. Pak een stamper en stamp de peertjes en aardappelen tot een fijne puree.
  9. Schenk het vocht over de puree totdat het zacht wordt. Pak de spekblokjes en roer deze door de stamppot heen. Voeg de worst toe om het op te warmen.
  10. Serveer de blauwe bliksem warm. Eet smakelijk!


Laatste nieuws