Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Aan de slag: oer-Hollandse pastinaaksoep met biet en appelstroop

Een heerlijke combinatie!

Receptuur: Janine de Roode - Soep-er | Foto: Daisy Ranoe, Janine de Roode

Buiten guur en nat? Tijd om op te warmen met een goede kom soep! Janine de Roode bundelde haar lekkerste soeprecepten in Soep-er, een nieuw kookboek volledig gewijd aan allerlei soepen van over de hele wereld en geschikt voor ieder seizoen. Noorderland ging alvast aan de slag met dit heerlijke recept voor pastinaaksoep met rode biet, appelstroop en paddenstoelen. 

Ingrediënten (voor vier personen):

Voor de soep

  • 500 gram pastinaak (geschild en in kleine blokjes)
  • 2 rauwe rode bieten (geschild en in kleine blokjes) 
  • 1 rode ui (in grove snippers)
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 5 el olijfolie 
  • 1 theelepel gedroogde tijm 
  • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt) 
  • 1 kleine prei (in dunne halve ringen) 
  • 1 appel (geschild en in kleine blokjes) 
  • 1 eetlepel rinse appelstroop 
  • 1,25 liter groentebouillon 
  • 1 eetlepel mierikswortelpuree 
  • ¼ theelepel nootmuskaat 
  • ½ theelepel fenegriekblaadjes 
  • ½ theelepel balsamicoazijn 
  • zeezout, zwarte peper en cayennepeper naar smaak 

Voor de topping

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram gemengde paddenstoelen (in grove stukken)
  • 3 eetlepel balsamicoazijn 
  • 2 eetlepel rinse appelstroop 
  • 2 handjes ongezouten pistachenoten
  • zwarte peper

Zo maak je deze pastinaaksoep:

  1. Verdeel de pastinaak samen met de rode bieten, ui en citroenrasp over een grote ovenschaal. Besprenkel met drie eetlepels olijfolie en bestrooi met de tijm en naar smaak zeezout, zwarte peper en cayennepeper. Bak 30 minuten in het midden van de oven of tot je de rode bieten makkelijk met een vork kunt inprikken. 
  2. Zet het eekhoorntjesbrood net onder met kokend water en laat 10 minuten weken. Zet een soeppan op middelhoog vuur en verhit twee eetlepels olijfolie. Doe de knoflook en prei in de pan en schep om tot alles mooi glazig wordt. Voeg het eekhoorntjesbrood samen met het weekvocht toe, plus de appel en rinse appelstroop. Schep door en bak 2 minuten mee. 
  3. Voeg de inhoud van de ovenschaal toe, plus de groentebouillon, mierikswortelpuree, nootmuskaat, fenegriek en balsamicoazijn. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. 
  4. Verhit voor de topping twee eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gemende paddenstoelen tot ze beginnen te zweten en voeg dan de balsamicoazijn en rinse appelstroop toe. Roer tot de appelstroop smelt en laat even inkoken. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en zet opzij. 
  5. Maal de pistachenoten in een hakmolen tot een grove crumble. Zet opzij. 
  6. Pureer de soep met een staafmixer volledig glad. 
  7. Schenk de soep in de kommen voeg een royale eetlepel gebakken paddenstoelen toe. Besprenkel er wat van het bakvocht over. Maal er wat zwarte peper overheen en schep ½ eetlepel pistachecrumble op elke portie soep.

Meer recepten

Meer inspiratie? De andere soeprecepten verschenen in Noorderland 2024-1. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 20 februari 2024 in de winkels. In deze nieuwe editie lees je ook onder andere over het Groningse natuurgebied ’t Roegwold en nemen we een kijkje bij kunstschilder Henk Helmantel. Haal dit nummer dus snel in huis!