Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het mooiste Drentse woord van 2021 is bekend!

Uit de meer dan 500 inzendingen werd door het publiek het mooiste Drentse woord van dit jaar gekozen.

Letters

Is het gaorenklopper, gloepends, kopstubber, vernuvern of toch boezig geworden? Het Mooiste Drentse Woord van 2021 is bekend!

Streektaalorganisatie het Huus van de Taol heeft samen met RTV Drenthe ook dit jaar weer naar het mooiste woord uit de Drentse streektaal gezocht. En dat was voor veel liefhebbers van het Drents reden om een woord in te sturen: ongeveer 500 reacties kwamen er binnen tussen 3 en 10 december.

Van alle inzendingen waren er vijf woorden die het vaakst ingestuurd werden: kopstubber, boezig, gaorenklopper, vernuvern en gloepends. Na een spannende verkiezingsweek met meer dan 1200 stemmen bleek gaorenklopper de meeste stemmen te hebben en is daarmee de winnaar van de titel ‘Mooiste Drentse Woord van 2021’.

Het woord heeft een interessante historie, een ‘garenklopper’ was namelijk vroeger een ambacht. Linnen kettingdraden moesten geverfd worden, voordat ze op het weefgetouw gingen. In het verfbad bleven ze allemaal aan elkaar klitten. Dus wanneer de garens droog waren, moesten ze nog van elkaar geklopt worden. Door er hard op te slaan, kwamen de draden weer los van elkaar. Dat was enorm vies werk, waarschijnlijk werd dit door de minste snuggere werknemers gedaan. Het woord ‘gaorenklopper’ wordt vandaag de dag dan ook gebruikt voor ‘sufferd, lummel, onbenul, domme, onhandige, vreemde maar ook eigenwijze vent, halve gare of grappenmaker’.

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

Cultuur
  • Huus van de Taol
  • Rena-Marie / iStock