Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 6 maart 2022: ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum

Een eerbetoon aan het verleden en een vooruitblik op de toekomst.

Kar met scheepsmodellen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert in het Museum aan de A: een algemeen historisch museum voor heel Groningen. Dit nieuwe museum opent naar verwachting zijn deuren in 2024. Voordat het zover is, neemt de tentoonstelling ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum je eerst mee in de geschiedenis van het museum en geeft een inkijkje in het proces op weg naar Museum aan de A. Deze tentoonstelling is tot en met 6 maart 2022 te bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de binnenstad van Groningen.

Eerbetoon
Ruim 90 jaar geleden richtten drie notabele Groningers met slechts 708 gulden in kas de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum op. Het museum begon in het Goudkantoor op de Grote Markt, verhuisde in 1962 naar de Sint Walburgstraat en vestigde zich uiteindelijk in twee markante middeleeuwse panden aan de Brugstraat - nu de twee topstukken uit de collectie. In de tentoonstelling ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt aan de hand van verhalen, foto’s, schilderijen, scheepsmodellen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen de geschiedenis van een kleine honderd jaar verzamelen, registreren en presenteren verteld. Daarbij wordt ook ingegaan op de vraag: wat is een museum nou precies?

Denk mee!
In de tentoonstelling wordt niet alleen teruggeblikt, er wordt ook vooruit gekeken naar het Museum aan de A. Voor de invulling van dit nieuwe museum hebben we ieders hulp nodig en bezoekers worden daarom gevraagd om mee te denken. Welke objecten wil je sowieso graag terugzien in het Museum aan de A? Welke thema's uit de Groninger geschiedenis moeten aan bod komen in het Museum aan de A? Bezoekers kunnen bij de tentoonstelling hun input leveren via speciale touchscreens. De voorkeuren van het publiek worden meegenomen in de inrichting van het nieuwe museum. En dat niet alleen: bezoekers kunnen ook een eigen tentoonstelling maken, aan de slag gaan in een ‘mini-museum’ of een privéverzameling tentoonstellen.

Op ontdekkingstocht door de provincie
In het toekomstige Museum aan de A gaan bezoekers kennismaken met de Groninger geschiedenis. Verdiepende verhalen zijn vervolgens te vinden bij musea in de provincie, die meer kunnen vertellen over thee, rijtuigen of de strokartonindustrie – om maar wat te noemen. Samen vertellen zij het verhaal van Groningen. Daarom is het belangrijk dat al die provinciale musea zichtbaar worden in het Museum aan de A. Voor de tentoonstelling ODE hebben we musea uit de hele provincie gevraagd om zichzelf alvast voor te stellen middels een object uit de eigen collectie. Bezoekers krijgen dus een voorproefje van de verrassende schatkamers die de provincie rijk is. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Uittips
  • Noordelijk Scheepvaartmuseum
  • Piet Boonstra / Groninger Archieven