Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 12 september: Hunebedweken

Iedere week kan men iets leuks doen rondom de hunebedden.

Hunebed

De Hunebedweken, een initiatief van vier Drentse partners, zijn gestart! De komende vijf weken kun je aan diverse activiteiten gratis deelnemen. Zo zijn er verschillende fiets- en wandelroutes langs hunebedden uitgestippeld en kun je samen met een gids alles leren over de eeuwenoude zwerfstenen.

Alternatief voor evenementen
Helaas zijn er nog geen grote evenementen mogelijk, dus ook de Dag van het Hunebed, dat al bijna tien jaar lang halverwege augustus plaatsvindt, kan niet doorgaan. De organisatoren wilden toch nog graag iets doen en zo werden de Hunebedweken geboren.

Iedere week kan men iets leuks doen rondom de hunebedden, en dat maar liefst vijf weken lang. ‘Samen willen we de vakantiegangers en museumbezoekers iets bieden wat altijd door kan gaan en waarmee we ze ook iets kunnen meegeven van dit oeroude gebied en het verhaal rondom onze hunebedden”, vertelt Hanna Schipper van Het Drentse Landschap, een van de organisatoren.

Drenthe ontdekken
Met elke week nieuwe pareltjes en routes hoopt men met de Hunebedweken vakantiegangers nog meer stukken van Drenthe en de hunebedden te laten ontdekken. ‘Natuurlijk komt iedereen naar het grootste hunebed kijken, maar er liggen er nog 51 in Drenthe hé’, aldus Riemke Scharff archeologe van het Hunebedcentrum.

Informatie
Tot en met 12 september staan er dagelijks activiteiten op het programma. Deelname is gratis en in veel gevallen hoef je niet te reserveren. Bekijk het volledige programma op de website.

Uittips
  • Hunebedcentrum
  • frankhoekzema / iStock