Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4 augustus t/m 1 november: Expositie ‘Ode aan Ede’

Beleef de ultieme Ede Staal-ervaring bij Waddenmuseum Borg Verhildersum in Leens.

Ede Staal-pad

Tot en met 1 november is bij Waddenmuseum Borg Verhildersum de pop-upexpositie Ode aan Ede te zien en te beleven, waarbij de piano van Ede Staal centraal staat. Daarnaast bestaat de expositie uit een selectie van foto’s van een eerdere expositie over de Groningse chansonnier en is er speciaal voor de pop-up een thema rond Ede Staal ontwikkeld in de web-app Verhildersum To Go. Sluit een bezoek aan de expositie af met een wandeling door het Hogeland, in de voetsporen van Ede Staal.

De piano en foto’s van Ede Staal
De piano van Ede Staal wordt al 20 jaar door Verhildersum bewaard en is onlangs voor het eerst na al die tijd weer bespeeld tijdens de live-uitzending van de RTV Noord-podcast Credo, het leven van Ede Staal. Verhildersum is bij uitstek een geschikte plek voor een expositie over het leven van Ede Staal, omdat de Groninger opgroeide in het huis tegenover de borg. Hij bracht veel tijd door op het landgoed en woonde later met zijn gezin in Grijssloot, aan de andere kant van de borg richting de Waddenkust met uitzicht op de borg en het Hogeland.

In het jaar 2000 exposeerde Verhildersum al eens met Ode aan Ede, met onder andere een prachtige fotocollectie. Een selectie hiervan is ook nu in het museum te bewonderen. Daarnaast was er op het landgoed al het Ede Staal-pad, met zes van zijn gedichten op plaquettes langs het pad. Je leest de gedichten met uitzicht op het Hogeland.

Treed in de voetsporen van Ede, luisterend naar liedjes en de podcast Credo
In een nieuw thema rond Ede Staal in de web-app Verhildersum To Go wordt de verbinding tussen Ede Staal en Verhildersum geschetst. De app bevat tevens enkele video’s van zijn liedjes en een link naar de podcast Credo. Een andere leuke toevoeging is dat je nu ook in de voetsporen van Ede kunt treden! In de app staat een wandeling van 9 km uitgestippeld door het Hogeland waarover Ede zingt in In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh.

Ga voor meer informatie en de web-app Verhildersum To Go naar de website van Borg Verhildersum.

Uittips
  • Landgoed Verhildersum Leens
  • Landgoed Verhildersum Leens